2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Durva jégeső csapott le Pécsre, a főváros sem úszta meg

2015. június 9., kedd 21:45, frissítve: szerda 08:14

Újabb jégverés pusztított Baranya megyében, a vihar később Budapesten és a környéken is végigvonult.

Továbbra is első- és másodfokú riasztás, illetve figyelmeztetés van érvényben az ország nagy részén a várható  heves viharok miatt. Délután Kaposvár utcáin hömpölygött a víz, de hatalmas felhőszakadás és jégeső pusztított Pécsett is. A Baranya megyei város déli részén hosszú percekig hullottak centis és annál nagyobb átmérőjű jégdarabok, amelyek parkoló autókban okoztak kárt és gyümölcsfákat tettek tönkre. Több utcában pincéket és egy vendéglőt is elöntött a rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű víz. Baranyában délután öt helyre riasztották a katasztrófavédőket a felhőszakadások miatt; főként elöntött kertekből, pincékből szivattyúztak.

A fővárosra is lecsapott

Jégeső és felhőszakadás csapott le a fővárosra is. Több főútvonalon és a belvárosban is állt a víz egyes utcákban, a szél pedig faágakat tört le. Információink szerint a jég az V. kerületi Balaton utcában parkoló autók szélvédőit törte be. A hatalmas felhőszakadás miatt a VII. kerület egyes részein térdig állt a víz, több Combino villamos pedig leállt, mert a felhőszakadás törmelékeket hordott a sínekre.

Sártenger, vesztegelő utasok

Több száz utas, közöttük körülbelül hetven gyerek rekedt Pécelnél egy vonaton, mert a lezúduló eső elmosta a vasúti pályát és a vonat nem tudott tovább indulni. Az utasok leszállításában és a vasúti pálya megtisztításában a tűzoltók segítettek.

Piliscsabán jégeső kísérte a vihart. A Pest megyei település utcáit sártenger lepte el a felhőszakadás után, az autók is a hömpölygő vízben közlekedtek. A fővárosban és térségében egyébként volt, ahol pár óra alatt félhavi, de néhol közel egyhavi csapadék hullott délután.

– Jellemzően a főváros, illetve Pest megye területéről érkezett tömeges bejelentés. Alig egy-két óra alatt több mint száz helyszínre riasztották csak innen a tűzoltókat. Emellett Baranya és Somogy megyéből is kaptunk bejelentéseket, jellemzően a vihar elsősorban a nagy mennyiségű vízzel okozott problémát. Több helyen volt szükség arra, hogy vizet távolítsunk el, de leszakadó faágak, kidőlt fák is akadtak, de az eső alatt történtek különböző tűzesetek, jellemzően házak tetőszerkezete, úgyhogy ezekben az esetekben nem zárható ki az, hogy villámcsapás történt – tájékoztatott Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!