2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Az Országgyűlés is támogatja az olimpiát

2015. július 6., hétfő 18:28, frissítve: szerda 09:03

A képviselők több mint háromnegyede támogatta az Országgyűlésben a 2024-es magyarországi olimpiai pályázat ötletét. A javaslatot a szocialisták, a Gyurcsány-párt és az LMP szavazta le. Orbán Viktor miniszterelnök nem vett részt a szavazáson. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke optimista, Borkai Zsolt a megvalósíthatósági tanulmányban szereplő mindössze 774 milliárd forintos költséget is reálisnak tartja. A fővárosi önkormányzatnak, a MOB-nak és a kormánynak szeptember közepéig kell benyújtani az olimpiai pályázatot.

Darnyi Tamás négyszeres, Kárpáti György háromszoros és Berki Krisztián egyszeres olimpiai bajnok a Parlament páholyában várta az Országgyűlés döntését. „Kimondom a határozatot, az Országgyűlés a módosult határozati javaslatot 151 igen, 33 nem és 4 tartózkodó szavazattal elfogadta” – A képviselők több mint háromnegyede támogatta, hogy Magyarország pályázzon a 2024-es olimpia megrendezésére.

Orbán Viktor nem volt a teremben. Két képviselő pedig szembement a pártjával: a fideszes Bencsik János, és a szocialista Kunhalmi Ágnes is tartózkodott. Az MSZP és a Gyurcsány-párt mellett az LMP-sek is nemmel szavaztak. Az ökopárt a hatástanulmányt hiányolta. „Egy 100 oldalas anyag volt a kezünkben, miközben egy 1300 oldalas anyag készült, ez nem jutott el időben hozzánk. Hát, hogy lehet úgy bármiről komolyan beszélni, hogy nincsen semmilyen megalapozottsága” – mondta a Hír TV-nek Ikotity István, LMP-s országgyűlési képviselő.

Fürjes Balázs, kiemelt budapesti fejlesztésekért felelős kormánybiztos két hete a Fővárosi Közgyűlés előtt ezt azzal indokolta, hogy a teljes tanulmány nyilvánosságra hozatala gyengítené Magyarország pozícióit a versenyben, hiszen így azt a vetélytársak is megismerhetnék. Nyilatkozni azonban sem akkor, sem most nem akart:

– Én inkább a tettekben és nem a szavakban hiszek, úgyhogy nem vagyok a szavak embere, bocsássanak meg.
– Meg fog tudni valósulni a 2024-es olimpia?
– 2024-ben biztos lesz olimpia.

A főpolgármester továbbra is óvatosan optimista. „Senki ne érezze még a zsebünkben a rendezés jogát. Több mint két év múlva fognak Peruban dönteni, abban az évben Budapesten lesz a vizes világbajnokság. Ott nagy lépéseket tehetünk a pozitív remények megvalósítása irányában” – fogalmazott Tarlós István.

A megvalósíthatósági tanulmány szerint 774 milliárd forintba kerül az olimpia megrendezése. Ezt az összeget azonban sokan keveslik.

„Én azt gondolom, hogy az a cég, amelyik elvégezte a több mint 1000 oldalas tanulmányt, komolyan levezeti ezt a dolgot. Valóban erre azt szokták mondani, a 8-9 évvel ezelőtti tanulmányba szinte mindent beleírtak, ami az olimpia nélkül is megvalósult volna. Én azt gondolom, hogy most ez a tanulmány teljesen alátámasztja, az a szám legalábbis részemről teljesen elfogadható és bízom benne, hogy valóban ennyiből megvalósítható” – közölte a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Borkai Zsolt hozzátette: infrastruktúra fejlesztésre egyébként is szükség van a következő 9-10 évben, így ezeket a költségeket felesleges az olimpia büdzséjéhez számolni. Budapest mellett Róma, Hamburg, Boston pályázik a 2024-es játékok rendezési jogára. A NOB 2017-ben dönt a helyszínről.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!