2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Árulással vádolta meg a görög kormányt

2015. június 29., hétfő 21:19, frissítve: kedd 08:34

Árulással vádolta meg a görög kormányt az Európai Bizottság elnöke, amiért nem fogadta el a hitelezők feltételeit. Jean-Claude Juncker szerint Athén egyoldalúan szakította meg a hiteltárgyalásokat. Közben Angela Merkel német kancellár szóvivője közölte, hogy továbbra is nyitottak a tárgyalások folytatására. Görögországnak keddig 1,6 milliárd eurót kellene törlesztenie az IMF-nek, de erre nincs pénze.

Görög származású szóvivője vezette fel Jean-Claude Juncker Görögországról szóló eddigi legkeményebb beszédét. Az Európai Bizottság elnöke árulással vádolta az athéni kormányt, amely szerinte szándékosan hiúsította meg a múlt heti adósságtárgyalásokat. Az egyeztetések azután szakadtak meg, hogy Alexisz Cíprasz miniszterelnök vasárnapra népszavazást írt ki a hitelezők által szabott feltételekről. Juncker továbbra is úgy gondolja, hogy Görögország helye az euróövezetben van.

„Ez egy nagyon fontos pillanat a görög emberek számára, és az európai emberek számára. Itt az idő, hogy a görögök elmondják a véleményüket, és alakítsák a saját sorsukat. Ennek a generációnak a boldogulásáért, és ami még fontosabb, a jövőbeni generációkért. Itt az idő, hogy a görög politikai vezetők vállalják a felelősséget, és elmondják az embereknek, mi forog valójában kockán” – mondta az Európai Bizottság elnöke.

Görögországnak kedden kellene törlesztenie 1,6 milliárd eurót a Nemzetközi Valutaalapnak, de erre nincs pénze, így részleges csődöt jelenthet. Az EU–IMF-kölcsön utolsó, 7 milliárd eurós részletével Athén elkerülhette volna ezt, de a miniszterelnök szerint a hitelezők vállalhatatlan feltételeket szabtak. „Megcsináljuk. A görögök méltósága a zsarolással és az igazságtalansággal szemben a remény és büszkeség üzenetét küldi Európának” – fogalmazott Alexisz Cíprasz.

Kilépni azonban a görög kormány se szeretne az euróövezetből. Ha ez mégis megtörténne, a német kancellár szerint Európa már felkészült egy ilyen válsághelyzetre. „Európa sokkal jobban felkészült az ilyen válsághelyzetek kezelésére, mint amit most Görögországban látunk. Az elmúlt időszakban sok változás történt, kezdve a fiskális paktumtól az európai stabilitási alapokon át a bankunióig, és így tovább” – nyilatkozta Angela Merkel.

A felmérések szerint a görögök 60 százaléka igennel szavazna a hétvégi referendumon, vagyis elfogadná a hitelezők feltételeit. A nemek tábora ugyanakkor aktívabb: hétfő délután több ezren gyűltek össze a parlament előtt, hogy támogatásukról biztosítsák a kormányt.

Egy héten át zárva lesznek a görög bankok

Ma már nem nyitnak ki a görög bankok, a pénzintézetek egy héten át zárva tartanak. A készpénzfelvételt is korlátozzák, csak napi hatvan eurót vehetnek fel a lakosok, és ezt is csak délutántól. A hatalmas zuhanástól tartva az athéni tőzsde sem nyit ki. A nyugdíjakat a legtöbb embernek már átutalták, de sokan még nem vették fel a pénzt a számlájukról. Athén azután kényszerült korlátozásokra, hogy megszakadtak a tárgyalások a nemzetközi hitelezőkkel, akik elutasították, hogy a görög lakosság népszavazáson döntsön az újabb hitelért cserébe vállalt megszorításokról. Emiatt Athén valószínűleg nem fogja tudni kifizetni tartozását a Nemzetközi Valutaalapnak, azaz holnap részleges csődöt jelenthet. Bővebben>>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!