2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Ankara egyszerre fenyegeti Európát és Amerikát

2016. augusztus 2., kedd 16:20

A török külügy Európát a migránsáradat újraindításával zsarolja, ha nem kapják meg a vízummentességet. Amerikától pedig azt követelik, hogy adják ki nekik azt a hitszónokot, akit Recep Tayyip Erdogan elnök a sikertelen puccs mögött sejt.

Adolf Hitlerrel azonosította Angela Merkelt az egyik török kormánypárti napilap. A német kancellárt azért kritizálták, mert szerintük beavatkozik a törökországi belpolitikába. Azt is sérelmezték, hogy a Kölnben, a török puccs ellen tartott tüntetésen nem engedték, hogy Erdogan videokapcsolat segítségével a híveihez szóljon. A török külügyminiszter pedig közölte: ha ez EU őszig nem adja meg a vízummentességet Ankarának, akkor semmisnek tekintik márciusi menekültügyi alkut, és újra átengedik Európába a migránsokat.

„Ha Törökország komolyan szeretne vízummentességet, akkor teljesítenie kell a leírt feltételeket. Jelenleg öt olyan feltétel is van, amit nem teljesít” – közölte Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter.

Ankarának egyebek közt a terrorellenes törvényt kellene módosítania, amit viszont a kurd felkelőkre hivatkozva többször is visszautasított. Az uniós vezetők a sikertelen puccs utáni tisztogatásokat is élesen kritizálták. A tisztogatás miatt nemcsak Európával, hanem az Egyesült Államokkal is megromlott a törökök viszonya. A kormány ugyanis Erdogan Amerikában élő riválisát, egy hitszónokot sejt a hatalomátvételi kísérlet mögött.

„Ha Washington nem adja át Fethullah Gülent, annak nemcsak a két ország kapcsolatára lesz hatása, hanem az egész régió stabilitására is” – fenyegetőzött Taha Özhan, a török küldöttség vezetője Washingtonban.

Barack Obama már korábban közölte: akkor adják ki Gülent, ha a törökök bizonyítani tudják, hogy volt bármi köze a puccshoz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!