2019. október 18.,
péntek, Lukács napja

Amerika megkezdi az ukrán katonák kiképzését

,

2015. február 11., szerda 20:28, frissítve: csütörtök 07:31

Az ukrán háború miatt ma este tárgyalóasztalhoz ültek az Európai Unió, valamint Oroszország és Ukrajna vezetői a fehérorosz fővárosban. A minszki tárgyalások előtt még az amerikai elnök is beszélt telefonon az orosz államfővel, és Barack Obama arra figyelmeztette Vlagyimir Putyint, hogy Oroszországnak sokba fog kerülni, ha nem hagy fel az erőszakos cselekményekkel Kelet-Ukrajnában. Az Európában állomásozó amerikai csapatok parancsnoka már közölte is, hogy megkezdik az ukrán katonák kiképzését.

Lebombázott buszpályaudvar és a járművek maradványai Doneckben. Helyi idő szerint reggel 7-kor bombázták a megállót, amikor tele volt utasokkal. Hivatalosan azt se tudni, hogy ki lőtt: az oroszok és ukránok is egymást vádolják a mészárlással.

Putyin szövetségesei

„Először is fontos tisztázni, hogy ezek nem lázadó szeparatisták, hanem Vlagyimir Putyin szövetségesei. Ez egyértelmű az alapján, hogy mennyi fegyverük és lőszerük van és milyen modern felszereléssel érkeztek Gyebalcevóba, Doneckbe és Mariupolba. Ez egy orosz katonai beavatkozás – mondta az Európában állomásozó amerikai csapatok vezetője, Ben Hodges.

Azt is bejelentette: az Egyesült Államok kiképzőtiszteket küld Ukrajnába, 2-3 ezer kommandóst készítenek fel. A NATO egy 5 ezer fős gyors reagálású hadtestet is létrehoz, ami 48 órán belül azonnal be tud avatkozni Ukrajnában. Amerika, a NATO és az EU is attól tart: ha ezen a héten Minszkben nem lesz béke, akkor Kelet-Ukrajnában totális háború kezdődik.

Készen állnak a hadiállapot kihirdetésére

„Én, a kormány és a parlament is készen állunk arra, hogy hadiállapotot hirdessünk ki Ukrajna teljes területén. Nem fogok késlekedni ezzel a döntéssel, ha tovább folytatódik az agresszió az országunk ellen” – mondta Petro Porosenko ukrán elnök még Kijevben.

Néhány órával később Minszkben egy orosz újságíró zavarta meg az érkezését. „Az ukrán katonák miért bombázzák a civileket?” – kiabálta a protokollt félretéve egy orosz újságíró az elnöki fogadás alatt.

Az oroszok azt állítják: ők hajlandók a békére, de azt továbbra is tagadják, hogy pénzzel és fegyverekkel látják el a lázadókat, tehát azt állítják, hogy a harcoknak ők se tudnak véget vetni. „Biztosak vagyunk benne, hogy az ukrajnai helyzetet nem lehet katonai eszközökkel megoldani. Ehelyett Kijevnek és a kelet-ukrajnai lázadóknak kell asztalhoz ülni, hogy megállapodjanak, miként garantálják a kelet-ukrajnai lakosság jogait – mondta az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov.

A francia és német vezetők azt remélik, hogy ha Kelet-Ukrajna speciális, nemzetközi ellenőrzésű területté válik, azt az oroszok és ukránok is elfogadják. A terület határairól viszont egyelőre nem tudtak megállapodni. Az oroszoknak azért kell Kelet-Ukrajna, hogy közvetlen szárazföldi kapcsolat legyen Oroszország és a Krím félsziget között.

Forrás: Hír TV