2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:00

Akár 10 milliárd euróra is büntethetik a Gazpromot

2015. április 21., kedd 18:41, frissítve: szerda 13:02

Múlt héten a Google-t támadta meg, ezen a héten pedig a Gazpromnak üzenhet hadat az Európai Bizottság. A brüsszeli testület valószínűleg holnap dönt arról, hogy az orosz óriáscég az uniós versenyszabályokat milyen mértékben sértette meg, amikor többek között a gázárakat mesterségesen alakította, és ezzel hátrányba hozta a versenytársakat. A cég akár 10 milliárd eurós büntetést is kaphat.

2012 szeptembere óta vizsgálja az Európai Bizottság, hogy az orosz olajipari óriás, a Gazprom visszaélt-e Kelet-Közép-Európában a piaci erőfölényével. A hírek szerint a vizsgálat lezárult, és holnap közzé is tehetik annak eredményét. A Gazprommal szemben több okból indítottak vizsgálatot, de ezek közül a legsúlyosabb az volt, hogy a vállalat a földgáz árának az olajárakhoz való rögzítésével tisztességtelen árakat kényszerített a közép- és kelet-európai fogyasztókra.

Emellett felrótták nekik, hogy nem járultak hozzá, hogy a tőlük vásárolt és fel nem használt gázt továbbértékesítsék, illetve megtagadták más szolgáltatók számára a gázvezetékeikhez való hozzáférést.


Kezdetben ugyan jól együttműködtek a brüsszeli és a moszkvai jogászok, az orosz–ukrán konfliktus kiéleződésével azonban a párbeszéd megszakadt. A folyamatot az is lassította, hogy tavaly ősszel új versenypolitikáért felelős uniós biztos lépett hivatalba. A hírek szerint azonban Margrethe Vestager áttekintette a dossziékat és javaslatát a biztosi kollégium szerdán megszavazhatja. Ezt követően értesítik a megállapításaikról a Gazpromot, majd még hosszas egyeztetésre nyílik lehetőség.

Mindenesetre, ha nem sikerül megállapodni, akkor az orosz céget akár 10 milliárd dollárra is büntethetik. A Gazprom egyébként az EU teljes gázellátásának 30 százalékát biztosítja. A vállalat részvényei a hírre esni kezdtek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!