2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Zsuzsi asztala 03:00

A tb állja a menekültek egészségügyi ellátását

2015. július 20., hétfő 18:15, frissítve: kedd 07:54

A magyar társadalombiztosítás fizeti a Magyarországra érkező menekültek egészségügyi ellátásának költségeit. Ezt a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára válaszolta a Hír TV kérdésére. Vasárnap két gyereket is kórházba kellett szállítani Pécsen, mert kiszáradtak a nagy melegben. Szegeden hetek óta önkéntesek vízzel és élelemmel várják a vasútállomásra érkező migránsokat.

Vizet és élelmet osztottak önkéntesek a migránsok között a szegedi pályaudvar előtt. Naponta több száz bevándorló fordul meg itt, akik innen vonattal Budapestre vagy Debrecenbe utaznak.

„Többnyire, akik ideérkeznek, gyakorlatilag 99 százalékban nincs vizük, illetve nagyon kis ellátást kapnak a befogadóállomáson. A statisztikák azt mutatják, hogy a napi körülbelül 300-400 adag szendvicsünk, az minden egyes napon el szokott fogyni, nem marad másnapra, a vízmennyiségünk pedig folyamatosan pörög, szóval, látszik, hogy szükség van erre” – fejtette ki Szalai Balázs, a MigSzol Szeged szervezője.


Vasárnap Pécsett két gyermeket is kórházba kellett szállítani, mert kiszáradtak a hőségben. Többen a hosszú gyaloglás után lázasan érkeznek az ország területére, gyógyszer és ellátás nélkül. A bevándorlók egészségügyi ellátásnak költségeit a magyar társadalombiztosítás fizeti.

„A Magyarországon lévő menekültek, bevándorlók, amíg Magyarországon tartózkodnak a sürgős esetben természetesen Magyarországon megkapják az ellátást, de hát ez a társadalombiztosításnak a pénzkeretéből történik, amibe mi fizetjük a járulékot” – mondta el Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár

A Demokratikus Koalíció a déli határzár tervezését kritizálta, Gréczy Zsolt szerint az építkezés csökkenti az ország alapterületét.

„Azt gondoljuk, hogy a schengeni határ védelmét természetesen meg kell oldani, de ez a kerítés Magyarország területére épül, nagyjából 20 méterre beljebb annál, mint ahogy Magyarország hivatalos határa van, tehát Orbán Viktor nagyjából egy olyan 4 négyzetméterrel máris csökkentette Magyarország területét, ráadásul sok értelme azért sem volt ennek a kerítésnek, mert aki leül közvetlenül a kerítés túloldalán, a kerítés tövébe, az már magyar területen van” – mondta el a párt szóvivője.

A Fidesz képviselője arra emlékeztetett: hogy január óta több mint 86 ezer migráns lépte át törvénytelenül a magyar és egyben uniós határt.

„Nem bírja el Magyarország, ezt a népvándorlást meg kell állítani, ennek megálljt kell parancsolni és gátat kell szabni. Ezért is döntött az Országgyűlés a kormány javaslatára arról, hogy biztonsági határzárat épít Magyarország déli határánál” – fejtette ki Tessely Zoltán.

A törvények szigorítására is szükség van, az illegális határátlépés ugyanis csak szabálysértés, a jövőben bűncselekmény lehet – mondta a kormánypárti képviselő. A befogadóállomásokat pedig a településeken kívül helyeznék el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!