2023. 12. 11. Hétfő Árpád napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Az olasz futball magyar mesterei 10:55

A pénzügyi szektorra hárítaná a kormány a kártérítést

2015. április 2., csütörtök 20:53, frissítve: péntek 09:12

A pénzügyi szektorra hárítaná a kormány a Quaestor kisbefektetőinek kártérítését. A kancelláriaminiszter ugyanakkor elismerte, hogy az ügyfelek a magasabb kamat reményében vállalták a magasabb kockázatot. A Befektető-védelmi Alap még nem döntött, a szervezet a jogi szakvéleményre vár. Az OTP első embere szerint csalók helyett nem fizethetnek tisztességesen működő befektetési vállalkozások.

A Nemzeti Bank alelnöke vetette fel elsőként még március végén, hogy a Quaestor ügyfeleinek a Befektető-védelmi Alap fizessen kártérítést. A cég 210 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényt, de a papírok többsége fiktív. „Kezdeményezni fogjuk a Befektető-védelmi Alapnál azt, hogy a fiktív kötvénnyel rendelkező károsultak esetében a Beva fizessen kártérítést” – mondta korábban Windisch László.

Bukás

Százmilliókat bukott a Quaestornál a Földművelésügyi Minisztérium egyik cége – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

Mint arról korábban beszámoltunk: ezrek veszíthetik el munkájukat a brókerbotrány miatt az Opten céginformációs vállalat összesítése szerint. Közben az MSZP hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tesz a Quaestor-ügyben a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdálkodásával összefüggésben.

A jegybank felvetését előbb a Fidesz frakcióvezetője, majd a kormány is átvette. A kancelláriaminiszter ugyanakkor elismerte, hogy a Quaestor ügyfelei a piacinál magasabb kamat reményében vállalták a magasabb kockázatot. „Ez egy olyan kormány, aki megpróbál mindenkinek segíteni, azokkal ellentétben, akik 2010-ig vezették ezt az országot. 2010-ig nem tud nekem egy olyan piramisjátékot mondani, ahol a károsultak pénze meglett volna” – hangsúlyozta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kötvényeket a Quaestor egyik leánycége bocsátotta ki, amely nem tagja a Befektető-védelmi Alapnak (Beva). „Egyik érdekes kérdés, hogy a kibocsátók nem tagjai a Bevának tehát azok nyilván semmilyen módon nem járulnának hozzá, holott az ő kockázatukat biztosítaná, ha a kibocsátó helyett is fizetnénk, az viszont ténynek tűnik, hogy a brókercégek és a bankok fizetnék ki ezt az összeget, és ráadásul olyan mértékben, ami pillanatnyilag nehezen belátható következményekkel járhat, illetve a pénznek a beszerzése is csak hitelfelvétellel, kötvénykibocsátással lenne lehetséges” – mondta Farkas Péter, a Befektető-védelmi Alap ügyvezető igazgatója.


A Befektető-védelmi Alapnak a tagszervezetek éves díjat fizetnek. A legnagyobb befizető az OTP. Ha a Beva fizet a Quaestor-ügyfeleknek, a kártérítés 40 százalékát az OTP – közvetve pedig –, a legnagyobb hazai bank ügyfelei állnák. „Ez ugyanolyan, mint a devizahitelek ügye, hadd hozzak egy kis párhuzamot a kettő közé. Ügyfelek olcsón akartak devizahitelhez jutni, ezt a szabályozók nem akadályozták meg, most mindenki végül is valahol hibázott, de végül csak a bankok jártak rosszul. Itt ugyanaz a helyzet. Van egy szabályozás, az ügyfelek nagyobb kamat reményében elmentek kockázatosabb befektetési szolgáltatókhoz, azok nem megfelelően látták el őket, elveszítették a pénzüket, és végül ebből a körből senki sem jár rosszul, mert az ügyfelek a bankoktól, a többi szolgáltatótól kapják meg a pénzüket, aki csalt, az tönkrement, az államnak pedig nem kerül pénzébe” – jelentette ki Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. Bővebben>>>

A Befektető-védelmi Alap hatmillió forintig teljes egészében megtéríti a kárt. A Quaestor-ügyfelek 70 százaléka tartozna ebbe a körbe a kancelláriaminiszter szerint.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!