2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:40

A hőségriadó mellett viharokra is figyelmeztetnek

,

2015. július 19., vasárnap 17:55, frissítve: vasárnap 19:20

A hőségriadó mellett továbbra is a legmagasabb, piros figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt. A csúcshőmérséklet egyes helyeken megközelíti a 40 fokot, néhol még este sem csökken 30 Celsius-fok alá.

A kánikulát délután heves zivatarok, felhőszakadások kísérhetik, de előfordulhat jégeső is. A meteorológusok első- és másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várható viharok miatt tíz megyére és a fővárosra.

A hőség a jövő hét végéig marad, a délutáni hidegfront is csak átmeneti enyhülést hoz. A rendőrség arra figyelmeztet, hogy a napok óta tartó hőhullám megviseli a szervezetet, ezért nemcsak a strandokon, hanem a közlekedésben is nagyobb figyelemre van szükség, hiszen a hőségben a sofőrök a megszokottnál figyelmetlenebbek.

– A rendőrség ebben a hőségben minden esetben azt javasolja, hogy aki a volán mögé ül, ha lehet ezt kipihenten tegye meg, és gyakrabban álljanak meg pihenni, felfrissülni, ilyenkor végtagjaikat is nyújtóztassák ki, amely bizonyítottan megkönnyíti a további járművezetést. Fogyasszanak kellő mennyiségű folyadékot, mindig legyen hűtött ásványvíz, üdítőital a gépjárműben. Kérjük az autósokat, hogy legyenek türelmesek, vezessenek kissé lassabban, tartsanak megfelelő követési távolságot – intette óva a vezetőket Pap Judit, az ORFK szóvivője.

Fekete hétvége az utakon

A rendőrség összesítése szerint az elmúlt 24 órában négy balesetben összesen kilencen haltak meg. A legsúlyosabb baleset Kaposvár közelében, a 66-os számú főúton történt tegnap este. Két személyautó ütközött össze. Az egyik járműben egy fiatal férfi egyedül ült, a másik kocsiban két nő, egy férfi és egy gyermek utazott. A balesetben a négy felnőtt olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen szörnyethalt, a gyermek túlélte, őt a mentők súlyos sérülésekkel vitték kórházba.

Este feltorlódhat az M7-es

Egyelőre az M7-es Budapestre menő szakaszán nincs dugó, azonban este a Balatonról hazaigyekvők miatt torlódások alakulhatnak ki – mondta a Hír TV helyszíni tudósítója.

A haladás egyelőre folyamatos, azonban az autósoknak tanácsos 14 óra előtt elindulni, hogy a dugót elkerüljék – mondta a Hír TV-nek Marczin Bence, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője. Indulás előtt a Útinform internetes oldalon érdemes tájékozódni.

Sokan a Luppa-tónál

A rendőrség ugyan többször is felszólította az embereket, hogy ne fürödjenek a Luppa-tóban, de a Hír TV 15 óra után is sok fürdőzőt talált ott. A bányatavak azért lehetnek veszélyesek, mert hirtelen mélyülnek, nagy a hőmérséklet-ingadozás, a nyári melegben felhevült test miatt ez a szervezetre rossz hatással van, például zihálást okozhat.

A hétvégén eddig négy embert kellett kimenteni a Velencei-tóból. Hárman szörfdeszkákkal nem tudtak a partra jutni, egy férfi pedig önerejéből nem tudott kiúszni a vízből. A Gárdonyi Rendőrkapitányság vízirendőrei segítették ki őket a partra.

Korlátozások

A nagy meleget a vasúti sínek sem bírják, ezért több vonalon korlátozzák a vonatok sebességét. Legalább negyed órás késésre kell számítani.

Probléma lehet az UV-sugárzás

A gyermekeknél akár rosszindulatú bőrdaganatot is okozhat a napokban tapasztalható extra magas UV-sugárzás – figyelmeztet az Országos Környezetvédelmi Intézet főigazgatója. Páldy Anna híradónknak azt mondta: a kicsiket délelőtt 11 és délután 3 óra között egyáltalán nem szabad napra vinni, de felnőtteknek sem ajánlott huzamosabb időt a szabadban tölteni a déli órákban. Ilyenkor akár 15-20 perc alatt is le lehet égni.

„Ha már leégtünk, és a bőrünk nagyon piros vagy már hólyagok is láthatók – ezek elsősorban a vállon szoktak megjelenni, a leégett bőrfelületen –, akkor az a legjobb, ha hűtjük a bőrünket langyos vízzel, illetve vizes alapú krémekkel kenjük be a leégett, érzékeny bőrfelületet, amit többször, sűrűn ismételjünk” – mondta az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója a Hír TV-nek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!