2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

A harmadik segélycsomagról szavaznak

2015. július 15., szerda 21:02, frissítve: csütörtök 06:54

Még el sem kezdődött a szavazás, máris összecsaptak a görög tüntetők a rendőrökkel az athéni Parlament előtti téren. A rendőrök paprikaspray-t és könnygázt vetettek be a Molotov-koktélokkal és kövekkel dobálózó tüntetők ellen. A hatóságok közlése szerint már több mint 12 ezren gyűltek össze. A tüntetőknek nem tetszik, hogy a görög parlament még ma elfogadhatja az adóemelésekkel és nyugdíjcsökkentéssel járó megszorítócsomagot. Alexisz Ciprasz miniszterelnök azonban ragaszkodik a megállapodás ratifikálásához, a lemondását is kilátásba helyezte, amennyiben párttársai nem szavaznak mellette. Egyelőre azonban még a ma esti döntés sem biztos, a parlament elnöke ugyanis a voksolás elhalasztását kezdeményezte.

Az Európai Bizottság 7 milliárd euróval jutalmazná, ha az athéni parlament megszavazza a reformcsomagnak nevezett megszorításokat. A görögök azonban az újabb hitelből nem sokat látnának, mert eddigi tartozásukat kellene kielégíteniük belőle. „Görögországnak sürgősen pénzre van szüksége. Fennálló tartozása van az Európai Központi Bankkal és a Nemzetközi Valutaalappal szemben, amelyeket a következő napokban rendeznie kell. Az euróövezet vezetői ezért felszólították az Eurócsoportot, hogy sürgősen lépjen ebben az ügyben. A tagállamok közösen tekintik át a lehetőségeket, ezekből nincs sok” – mondta az Európai Bizottság alelnöke.

A gyorssegélyt az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmus kölcsön formájában adná Görögországnak. A pénzt legkésőbb három hónap múlva kellene visszafizetniük abból a 86 milliárd eurós támogatásból, amelynek feltételeiről Athén hétfő reggel állapodott meg a hitelezőkkel. A görög parlamentben közben már javában tart a vita az újabb brüsszeli csomagról, amelyben már a görög miniszterelnök sem hisz. „Teljes mértékben vállalom a felelősséget a hibákért és a figyelmetlenségekért, és azért, hogy egy olyan dokumentumot írtam alá, amiben nem hiszek, de arra köteleznek, hogy teljesítsem a benne foglaltakat” – fogalmazott Alexisz Ciprasz.

Az eddigi harcostársak közül többen máris kihátráltak a görög miniszterelnök mögül, lemondott tisztségéről például a pénzügyminiszter egyik helyettese. „Nem fogok erre a megállapodásra szavazni, ami azt jelenti, hogy nem maradhatok a kormány tagja. Az egyetlen tisztességes megoldás, ha távozom” – nyilatkozta a volt görög pénzügyminiszter-helyettes, Nadia Valaváni.

Az energiaügyi és környezetvédelmi miniszter is jelezte, hogy nem szavazza meg a harmadik reformcsomagot, ami újabb tízmilliárdokat érne Görögországnak a hitelezők által követelt további megszorításokért cserébe. „A magam nevében beszélek, de mint tudják: a Sziriza nem szavazta meg az első segélycsomagot, nem szavaztuk meg a másodikat sem, és nekünk volt igazunk. Nem szavazom meg a harmadik csomagot sem, amely most van a parlament előtt” – szögezte le Panajótisz Lafazanisz.

A nagyobbik kormányzópártot a szétesés veszélye fenyegeti, a Sziriza több parlamenti képviselője ugyanis fellázadt a megszorítócsomag ellen. A kormányból a brüsszeli tárgyalások előtt távozott pénzügyminiszter, Jánisz Varufákisz úgy fogalmazott, hogy a mostani csomaggal folytatódik Görögország pénzügyi rabszolgasága.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!