2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

A hajtóművek leállása okozhatta a tragédiát

,

2015. február 6., péntek 17:05, frissítve: szombat 17:54

A hajtóművek leállása okozhatta a szerdán lezuhant tajvani gép tragédiáját. A gép egyik hajtóműve röviddel a felszállás után mondta fel a szolgálatot. A pilóta leállította a másik hajtóművet, majd megpróbálta újraindítani mindkettőt, sikertelenül. A gépen ötvennyolcan utaztak, tizenöten élték túl a balesetet, a mentők eddig harmincöt utas holttestét találták meg. Az áldozatok családjának kárpótlást fizet a légitársaság.

Tajpejben, Tajvan legnagyobb városában szerdán zuhant egy utasszállító a folyóba: a fedélzeten lévő ötvennyolc emberből harmincöt meghalt, nyolc utast eltűntként tartanak nyilván.

A gép feketedobozát megtalálták. A készülékből kinyert adatok alapján a szerencsétlenséget hajtóműleállás okozta. „A pilóta észlelte, hogy a második hajtóművel problémák vannak. Ezután visszafogta, majd leállította az első hajtóművet, hogy megpróbálja újraindítani” – mondta a tajvani repülésbiztonsági ügynökség vezetője. Az újraindítás nem sikerült, a becsapódást megelőző pillanatokban egyik motor sem fejtett ki tolóerőt. A pilótának sikerült megakadályoznia, hogy a gép lakónegyedre zuhanjon. Egyelőre kérdés, hogy miért állt le a második hajtómű röviddel a felszállás után. Sajtóértesülések szerint vulkáni hamu, madár vagy valami tárgy kerülhetett bele.

A tajvani TransAsia légitársaság eközben bejelentette, hogy minden áldozat után tízmillió forintnak megfelelő kártérítést kapnak a hozzátartozók. „A TransAsia ma 1,2 millió tajvani dollárt fizet ki kompenzációként az áldozatok családjának a temetési költségek fedezésére” – közölte Peter Csen, a társaság vezérigazgatója.

A lezuhant gépet tavaly áprilisban állították forgalomba, legutóbb januárban esett át műszaki ellenőrzésen. A helyi média emlékeztet, hogy tavaly júliusban egy ugyanilyen típusú gépnek volt már balesete, akkor negyvennyolcan haltak meg.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!