2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

1500-zal több férőhellyel tudja le a kormány a fagyhalált

,

2017. január 6., péntek 12:01, frissítve: szombat 13:22

Országos szinten 1500 férőhellyel több lesz a hajléktalanszállókon, a kormány így próbálja azt elérni, hogy senki ne maradjon kint az utcán a kemény hidegben. Karácsonykor és az ünnepek alatt ugyan senki nem fagyott meg az utcákon, tavaly összességében igencsak elkeserítő volt a helyzet ezen a téren. A szakértő szerint átmeneti szállás helyett lakásbérlésre lenne szükség a szervezetek részéről.

Országosan 1500-zal több férőhely lesz a hajléktalanszállókon a következő napokban – jelentette be a szociális államtitkár az extrém időjárás miatt tartott sajtótájékoztatóján. Czibere Károly szerint ez elegendő lesz a fedél nélküliek befogadására.

Négyezren éjszakáznak a magyar utcákon
Jelenleg körülbelül 15 000 hajléktalan ember lehet Magyarországon, közülük mintegy 4000-en töltik az éjszakát az utcán.

Az önkormányzatokat arra kérték, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet az egyedül, illetve tanyán élőkre. A Belügyminisztérium pedig arra utasította a felügyelete alá tartozó szerveket, hogy megerősített szolgálattal figyeljék a rendet. Azt mondják: a gázellátásban nem lesz fennakadás.

„Jelenleg 11 100 férőhely áll rendelkezésre, s az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy ez a leghidegebb éjszakákon is elegendőnek bizonyult. Ezért arra kérünk mindenkit saját egészsége, testi épsége védelme érdekében, hogy menjen be a fedett szálláshelyre. Mindenkit, aki jelenleg fedél nélkül, közterületen él, ezek a fedett szálláshelyek, ellátók tudnak fogadni. Van elég férőhely, senkinek nem kell az éjszakát az utcán töltenie” – közölte a szociális államtitkár. (Az Origó azt írja, hogy holttesthez riasztották a rendőröket és mentősöket pénteken a Ferencvárosban, egy hajléktalan fagyott halálra a Kvassay Jenő úton.)

Senki sem fagyott meg a tartós mínuszokban Budapesten az ünnepek alatt. Karácsonykor szinte megteltek az éjjeli menedékek, szilveszterkor viszont többen voltak az utcán. A hideg miatt többször riasztják a hajléktalanellátó szervezeteket, mint enyhe időben, írtuk meg korábban.

Az egész évet vizsgálva azonban nem volt ennyire fényes a helyzet.

Berendezett hajléktalanszállás a fővárosban, a Rákóczi híd aluljárójában
Berendezett hajléktalanszállás a fővárosban, a Rákóczi híd aluljárójában
Fotó: Végh László / Magyar Nemzet

A Magyar Szociális Fórum legfrissebb jelentése szerint ugyanis csaknem kétszer annyian, 80-an fagytak meg Magyarországon tavaly ősztől december végéig, mint 2015 hasonló időszakában. Simó Endre alapító a Magyar Nemzetnek azt mondta: az állam lehetővé tenné, hogy idén a segítőszervezetek lakást béreljenek a hajléktalanoknak a korábban átmeneti szállókra fordított állami támogatásból. Viszont az 500-700 ezer forintos fejenkénti hozzájárulásból két ember tartós lakhatását kellene megoldaniuk.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!