2019. május 21.,
kedd, Konstantin napja

Veszélyhelyzetet rendelt el Orbán Viktor

, , , ,

2013. június 4., kedd 19:16, frissítve: szerda 07:07

Veszélyhelyzetet rendelt el Orbán Viktor miniszterelnök a Duna áradása miatt. A folyó felső szakaszán a 2002-esnél magasabb vízszint várható, és Budapesten is közel akkora, mint 11 éve.

Veszélyhelyzetet rendelt el déltől a miniszterelnök a Duna áradása miatt. A folyó felső szakaszán a 2002-esnél magasabb vízszint várható, és Budapesten is közel akkora, mint 11 éve. Elhúzódó védekezésre kell berendezkedni – nyilatkozta Orbán Viktor. A kormány energiájának javát erre összpontosítja. A szükséges források rendelkezésre állnak, így 8000 katonát, 1400 vízügyi szakembert és 3600 rendőrt mozgósítanak, ha a szükség úgy kívánja – fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette, reális esély van arra, hogy megtartsák a vizet a mederben, ezért gátmagasításokat végeznek. Orbán Viktor az állampolgároktól együttműködést kér, illetve ha evakuálási terveket hallanak, készüljenek fel. Emellett egész települések kilakoltatására is felkészült a kormány, amire remélhetőleg nem lesz szükség – tette hozzá.

Orbán Viktor a kormányzati koordinációs bizottság ülése után beszél a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban
Orbán Viktor beszél a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A 2006-os árvízi szintet is meghaladhatja a mostani árhullám Budapestnél. A vízügyi szakemberek számításai szerint a Duna pénteken tetőzhet a Szigetköznél, vasárnap pedig Budapestnél. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője a Hír TV-nek azt mondta: jelenleg összesen 490 km töltésen van árvízvédelmi készültség, rendkívüli védekezés pedig több mint 140 km-en folyik Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében. Bővebben >>>

Munkások dolgoznak a várható árhullám miatt a Mosoni-Duna gátjának megerősítésén és magasításán Győrújfalu határában
Munkások dolgoznak a Mosoni-Duna gátjának megerősítésén és magasításán Győrújfalu határában
Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Nem járhatóak a rakpartok

A Hír TV helyszíni tudósítója elmondta: a Margitszigetet 18 órakor lezárták, ami azt jelenti, hogy nemcsak gépjárművel, hanem kerékpárral és gyalogosan sem lehet a szigetre bejutni, kivételt csak azok képeznek, akik a Margitsziget valamely szállodájában laknak. A budai alsó rakpartot 20 órakor lezárták, a pesti oldalt pedig 22 órakor fogják lezárni. Jelenleg 636 cm-nél tetőzik a Duna Budapesten, a 875 cm-es vízmagasságot várhatóan vasárnap éri el. A rekordmagasság eddig 2002-ben volt, amikor 860 cm magas volt a folyó, tehát várhatóan megdől az eddig  legnagyobb vízmagasság. Mivel a szakemberek 20-30 cm hibatűrést állapítottak meg, elképzelhető, hogy 9 méter fölötti vízszint is bekövetkezhet. Ha a Duna eléri a 875 cm-t akkor a 2-es metró nem fog utasokat szállítani a Batthyány térről, itt csak áthalad a szerelvény, továbbá korlátozás várható a 2-es, a 19-es és a 41-es villamos közlekedésében, valamint a szentendrei HÉV vonalán.

Óbudán már védekeznek

Megkezdődött az árvízi védekezés Óbudán – számolt be róla a Hír TV helyszíni tudósítója. Lezárták a Királyok útját és a Nánási utat. Tízezer homozsákot hoztak a folyópartra, ahol ezek megtöltése folyik, de összesen 80 ezer homokzsák áll rendelkezésre. Puskás Péter alpolgármester elmondta: 40-50 lakóépületet kell kiüríteni az ártérben, ami 80-100 ember elhelyezését jelenti. Többségük rokonokhoz megy, aki nem tudja megoldani, annak a kerület nyújt segítséget. Az árvízi védekezés várhatóan 10-15 millió forintba kerül majd a kerületnek – tette hozzá Puskás.

Lezárták az árvízi kapukat a Római-parton
Lezárták az árvízi kapukat a Római-parton
Fotó: Kovács Attila / MTI

Kétóránként jelentenek

A veszélyhelyzet elrendelése Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjének elmondása szerint azt jelenti, hogy a szakemberek folyamatosan figyelik a vízszintet és kétóránként jelentést is küldenek erről a belügyminiszteren keresztül a miniszterelnöknek. A főigazgatóság munkatársai, illetve a vízügyi igazgatóságok munkatársai továbbá egyfolytában figyelik a lokalizációs és védekezési terveket és a kapott feladatokat folyamatosan teljesítik – tette hozzá. A déli órákban a Dunán 143,4 kilométer hosszan van rendkívüli vízállás.


Lánctalpasok is bevethetők

Szőnynél mintegy 110 fővel vesz részt a védekezési munkálatokban a honvédség – közölte Benda László, a MH 25. Klapka György lövészdandár parancsnokhelyettese, hozzátéve: a laktanyákban több száz katona áll készenlétben.  A katonaság jelenleg kézi erővel dolgozik, homokzsákokkal erősítik a vasúti töltést Komárom-Esztergom megyében a Duna mentén, de készenlétben áll 6 darab PTSZ lánctalpas úszó gépjármű, amennyiben a víz felől kellene menteni. Egy nehézbúvárcsapat is mozgósítható, akik a szivárgásokat tudják földeríteni. Jelenleg Dömös térségében egy megelőző kitelepítés is zajlik – közölte a parancsnokhelyettes, hozzátéve, hogy a további evakuálásokról a megyei védelmi szolgálat határoz, akikkel folyamatos kapcsolatban állnak.

Elkészültek az evakuálási tervek

Czunyiné dr. Bertalan Judit, a Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott bejelentette, hogy az árvízi védekezésre minden anyagi forrás rendelkezésre áll – számolt be a Hír TV helyszíni tudósítója Komáromból. Czunyiné azt is közölte, hogy elkészültek azok az evakuálási tervek is, amelyekről a települések vezetői dönthetnek, amennyiben úgy érzik, hogy településükön el kell rendelni a kitelepítést. A katasztrófavédelem megyei igazgatója pedig arról tájékoztatott, hogy már több mint 800, a katasztrófavédelemben szolgálatot teljesítő személy van készenlétben. Komáromban jelenleg 600 centiméternél áll a Duna vízszintje, de a szakemberek szerint 1-1,5 métert is emelkedhet még a folyó vízszintje az elkövetkező 24 órában.

Kisorosziban arra készülnek, hogy akár egy hétig is elvágja a víz a külvilágtól a települést. A Hír TV helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy megerősítették, illetve folyamatosan erősítik a gátakat, amelyek így 900 centiméteres vízmagasságig védik a települést – 1800 méter hosszan. Molnár Csaba polgármester szerint ha a Duna vízszintje 900 centi fölé emelkedik, akkor honvédségi segítségre lesz szükségük, amit korábban már leegyeztettek az operatív törzzsel. Ha valakit kórházba kell szállítani, akkor napközben helikopter segítségével, sötétedés után pedig csónakkal fogják megoldani – mondta el a városvezető, hozzátéve: élelmiszer-felhalmozás nincsen a településen, az alapélelmiszerek szállítása vízi járművekkel megoldott lesz.

Hatvanezer zsákot töltenek meg homokkal az önkéntesek Sződligeten, hogy megvédjék a 2-es főút menti községet az áradó Dunától. A helyi speciális otthonból mintegy nyolcvan idős lakót kell kiköltöztetni a várható áradás miatt, amire a szerdai napon fog sor kerülni – nyilatkozta Juhász Béla polgármester a Hír TV-nek.

Győr térségébe délután és éjszaka két váltásban 1300 katona érkezik a honvédség különböző alakulataitól. A megyei védelmi bizottság pedig délutáni ülésén újabb hídlezárásokról és forgalomkorlátozásokról döntött. A honvédség kétszer 12 órás váltásban, 650-650 fővel fogja védeni a gátakat, illetve lát el árvízvédelmi munkálatokat, együttműködve a katasztrófavédelem igazgatósággal és a helyi védelmi bizottsággal – tájékoztatta a Hír TV-t Kovács Ferenc ezredes, hozzátéve: a katonák felkészültek mentési, illetve evakuálási feladatok ellátására is.

Forrás: Hír TV