2023. 12. 03. Vasárnap Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Híradó 22:15

Verespatak: minden álláspontot figyelembe vesznek a voksolásnál

2013. szeptember 25., szerda 21:55, frissítve: péntek 18:22

Több száz tüntető fogadta a román parlament vizsgálóbizottságának tagjait Verespatakon, a zöld párt vezetőjét rendőrök mentették ki a felhergelt bányászok kezei közül. A ciános aranybányát tervező kanadai–román cég most mutatta be a beruházás hatástanulmányait a politikusoknak, akik azt ígérték, hogy a helybéli tüntetők és az ellentüntetők álláspontját is figyelembe veszik majd a parlamenti szavazásnál.

Bányát akarunk! – kiabálták kórusban a verespatakiak és a buszokkal ideszállított környékbeliek. A bizottsági meghallgatásra igyekvő zöld párti Remus Cerneát, az aranybánya megnyitásának egyik legkövetkezetesebb ellenzőjét a bányászok majdnem megverték. A tüntetők a jobb megélhetés és a több munkahely reményében állnak ki a kanadai–román vegyesvállalat tervei mellett.

A Rosia Montana Gold Corporation bemutatta a terveket a képviselőknek, akik a helyszíni szemle után azt mondták, a parlamenti döntésnél figyelembe fogják venni az egy hónapja Bukarestben a bányanyitás ellen tüntető tízezrek és a helybéliek véleményét is.


– A bizottság legnehezebb munkája pont abból adódik, hogy a kormány, amilyen törvénytervezetet beterjesztett, abban vannak olyan alkotmányt is sértő kitételek, ami miatt nehéz azt mondani, hogy ez elfogadható – mondta Korodi Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő.

A verespataki aranybányáról egy hónapon belül dönthet a bukaresti parlament, a vizsgálóbizottsági jelentés beterjesztése után. Az RMDSZ már korábban bejelentette, hogy nem fogja támogatni a bányanyitás tervét.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!