2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Várhatóan lemondják az EP-vitát

2014. május 20., kedd 21:38, frissítve: szerda 15:53

A kémügy miatt várhatóan visszamondják az EP-vitán való részvételt a szocialisták, és feltehetően a Bajnai-szövetség sem vesz részt rajta. A baloldali pártok képviselői kedden kerekasztal-beszélgetést tartottak az EP-választásról.

Csak négy hely volt a Republikon Intézet EP-választásokról rendezett konferenciáján. „Embereket hívtunk minden pártból, akiknek egyrészt esélyük van, hogy képviselőt küldjenek az európai uniós parlamentbe, másrészt nem Jobbiknak hívják őket” – mondta Horn Gábor, a Republikon Intézet kuratóriumi elnöke.

A Jobbikkal szembeni stratégiáról megoszlott a pártok véleménye. A DK továbbra is elutasítja, hogy részt vegyenek az EP-listavezetők péntekre tervezett vitáján, mert a Jobbik is ott lesz. Bár a szocialisták a választási vereség után változtatni akartak a Jobbikkal szembeni fellépésükön, Kovács Béla kémügye miatt még átgondolják a részvételt.

„A mostani gondunkat a vita kapcsán az okozza, hogy nem tudjuk, hogy kit, vagy kikkel beszélgetnénk vagy vitatkoznánk a jobbikos képviselők személyében. Moszkvai és/vagy teheráni kémekkel, vagy pedig valamilyen módon a magyar nép ilyen-olyan képviselőivel” – mondta Szanyi Tibor, az MSZP EP-listavezetője.

Jávor Benedek szerint a magyar demokráciát veszélyezteti a Jobbik erősödése. „Innentől kezdve szerintem az a kérdés, hogy egyszerűen kényelmességből, részben azt mondjuk, hogy mi egyszerűen nem állunk szóba a Jobbikkal. Nekem is van jobb dolgom esténként, mondjuk a gyerekeimmel lenni, mint Morvai Krisztinával vitázni a televízióban” – fogalmazott az Együtt–PM társelnöke.

Szanyi a „puccs” mellett

A vita második fele a pártok terveiről szólt. A résztvevők abban egyetértettek, hogy az Európai Unió reformra szorul. „Helmut Schmidtnek van igaza, aki azt mondta, hogy most van egy esély, meg itt az idő, hogy az Európa Parlament egy jó értelembe vett puccsot hajtson végre a betokosodott európai intézményrendszer szemben” – emelte ki Szanyi.

Az Európai Egyesült Államokat vizionáló DK alelnöke a Magyarországot elítélő Tavares-jelentést méltatta. „A Tavares-jelentés minden mondata igaz. És hiába nevezik azok a megszavazókat hazaárulónak, vagy az előterjesztőket hazaárulóknak a fideszesek. Ettől még az igazság ezen az oldalon van” – mondta Molnár Csaba.

A jelentést tavaly készítette a portugál zöld párti Rui Tavares, az összeállításban a szocialista EP-képviselők segítettek neki.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!