2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Vezércikk 04:00

Ukrajna csatlakozni akar a NATO-hoz

2014. március 5., szerda 21:04, frissítve: csütörtök 06:56

A NATO-hoz csatlakozna Ukrajna, miközben az Észak atlanti szövetség távolodik Moszkvától. Az Európai Unió több mint tízmilliárd euróval támogatná Kijevet.

Folytatódik a Krím-félsziget orosz megszállása, Kelet-Ukrajnában pedig továbbra is nagy a feszültség az ukránok és az orosz kisebbség tagjai között. A Putyin-pártiak kormányzati hivatalokat és katonai támaszpontokat is elfoglaltak. Kijev csatlakozna a NATO-hoz csatlakozna, az Észak Atlanti Szövetség pedig több együttműködési programot is felfüggeszt Oroszországgal.

Egy nap alatt kétszer is gazdát cserélt a donyecki közigazgatási hivatal. Az oroszpárti tüntetők hétfő óta tartották megszállás alatt az épületet, amelyet szerdán visszafoglaltak a helyi ukránok, és az orosz zászlót is visszacserélték az ukrán lobogóra. Ezután ismét Moszkva-barát demonstrálók ostromolták meg a hivatalt, itt és a város főterén összesen 3-4 ezren gyűltek össze, Vlagyimir Putyint éltetve. Hasonló megmozdulásról érkeztek jelentések Harkovból is.

Közben továbbra is orosz hadihajók torlaszolják el a kijárást a szevasztopoli kikötőnél. Az ukrán hajók napok óta nem tudnak kijutni a Fekete-tengerre, a városban pedig az oroszok újabb két ukrán légi bázist foglaltak el, harc nélkül.

Egy másik olyan településen, ahol az oroszok körbevették a helyi katonai támaszpont épületét, asszonyok a krími békéért meneteltek. „Nem akarjuk, hogy a Krím elszakadjon Ukrajnától, nem akarjuk, hogy a gyermekeink meghaljanak... Nem tudok beszélni...” – mondta a békemenet egyik részvevője.

Az ukrajnai orosz megszállás is napirendre került azon az eredetileg Libanonról szóló párizsi találkozón, amelyen az orosz és az amerikai külügyminiszter külön is egyeztetett Ukrajna ügyében. A tárcavezetők szerint a szembenálló feleknek ahhoz a békeegyezményhez kell tartaniuk magukat, amelyet Janukovics akkori elnök kötött az ellenzéki vezetőkkel február 21-én. A találkozó helyszínén van az átmeneti ukrán kormány külügyminisztere is.

A diplomáciai erőfeszítések mellett napirenden van a Kijevnek nyújtandó nyugati gyorssegély előkészítése is. „Mindent meg akarunk tenni, hogy további súlyosbodás nélkül megoldjuk ezt a válságot – nyilatkozta a német pénzügyminiszter. – Készek vagyunk mindent megtenni, hogy segítsük Ukrajnát, beleértve a pénzügyi segítséget is. Ezért kezdődtek el a valutaalap és az Európai Unió missziói. Tisztában vagyunk vele, hogy bármilyen megoldás csak Oroszországgal együttműködve jöhet létre” – tette hozzá Wolfgang Schauble.

Közben Ukrajna NATO-csatlakozásáról terjesztett be javaslatot három kormánypárti képviselő a kijevi parlamentben. A dokumentum szerint az ország stratégiai célja az euroatlanti integráció. Egy felmérés szerint az ukránok majdnem 80 százaléka támogatja, hogy az ország a NATO tagja legyen. A katonai szervezet vezetője szerdán kijelentette: több együttműködési programot is felfüggesztenek az oroszokkal, mivel Moszkva továbbra is megsérti Ukrajna szuverenitását.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!