2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az orvosok hercege - Boldog Batthyány-Strattmann László 03:00

Újabb két pénzintézet ellen nyert az állam

2014. augusztus 29., péntek 19:19, frissítve: hétfő 07:45

Elutasította a CIB Ingatlanlízing és az Alba Takarékszövetkezet devizahiteles-keresetét is a Fővárosi Törvényszék. Az elsőfokú, nem jogerős ítélet szerint az egyoldalú szerződésmódosítások nem feleltek meg a törvényben rögzített kritériumoknak, így tisztességtelenek és érvénytelenek. Az FHB Bank és a Rajka és Vidéke takarékszövetkezet keresete ügyében nem született ítélet, a határozathirdetést a bíróság szeptember 5-ére, illetve 12-ére halasztotta. AZ FHB Bank arra hivatkozva, hogy a devizahiteleseket mentő törvény uniós jogokat sért, a tárgyalás felfüggesztését kérte a törvényszéktől, valamint azt, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz.

Az eddig megismert pertaktikát választotta a FHB Jelzálogbank Nyrt. is, amit a fogyasztói kölcsönszerződésekre vonatkozó törvény alapján indított a magyar állam ellen a Fővárosi Törvényszéken. A pénzintézet keresetében arra hivatkozott, hogy az eljárás sérti a bírói függetlenséget, visszaható hatálya miatt a jogállamiságot, illetve közjogilag is érvénytelen, mert nemzetközi jogba ütközik.

„A jogrendszerre gyakorolt hatás mellett kedvezőtlen gazdasági hatásai is lehetnek a törvénynek, hiszen gyors tőkevesztést okozhat a bankrendszerben, az egyes bankok szintjén, ami alááshatja, és alá is ássa a pénzügyi rendszer stabilitását, bizalomvesztéshez vezet, erkölcsi kockázatokat vet fel” – fogalmazott Matuszka István, a társaság jogi képviselője.

A felperes egy másik jogi képviselője, Baglyos Gergely még a tárgyalóteremben is megpróbálta pontosítani a pénzintézet keresetét, majd üzleti titokra hivatkozva arra tett indítványt, hogy a bíróság rendeljen el zárt tárgyalást. Egy hatvanoldalas belső banki dokumentummal akarták bizonygatni a bank igazát, mondván, a kérelmében megjelölt időszakban az általános szerződéses feltételei tisztességesek voltak, ezért érvényesek.

Az állam védelmében eljáró ügyvédi iroda képviselője azzal érvelt, hogy a fogyasztói kölcsönszerződésekre vonatkozó törvény vonatkozó szakasza kizárja a keresetmódosítás lehetőségét. Azt indítványozta: ha bármely szerződéses feltétel tisztességtelensége megállapítható, a teljes felperesi keresetet utasítsa el a bíróság.

„Vajon a fogyasztók nagy tömege ezt tudja, hogy hogyan történik? Tán van rálátása? Nagyon gondolkodom rajta, hogy a tisztelt bíróság belátására bízom – már ha nem vonja vissza a felperes ezt az indítványt –, hogy eleget tegyen neki vagy nem, mert ezzel lényegében a kereset elutasításához vezető okot igazol” – mondta az állam jogi képviselője, Czifra Károly.

A bíró négy óra elteltével berekesztette a tárgyalást. „A bíróság a felperesnek az alkotmánybírósági kezdeményezés és az előzetes döntéshozatali eljárás kezdeményezése iránti kérelmét és az ezekre alapított tárgyalást felfüggesztő kérelmét elutasítja. A végzés ellen nincs helye külön fellebbezésnek” – szögezte le Zsitva Ágnes tanácsvezető bíró.

A Fővárosi Törvényszék végül nem hozott határozatot, az ítélethirdetést szeptember 9-ére tűzte ki. A Rajka és Vidéke takarékszövetkezet keresete ügyében sem született ítélet, viszont a CIB Ingatlanlízing és az Alba Takarékszövetkezet devizahiteles-keresetét elutasította a Fővárosi Törvényszék.

Megkezdődött a banki elszámoltatás

A Fidesz szerint megkezdődött a bankok elszámoltatása. Közleményükben azt írják, az elszámolási törvény eredményeként a pénzintézeteknek minden forintot vissza kell fizetniük, amelyet tisztességtelenül vettek el a családoktól. Hozzáteszik: egy olyan korszak kezdődött el, amelyben tisztességes és korrekt bankrendszer fog működni Magyarországon.

Visszavonták a működési engedélyt

Visszavonta az Alba Takarékszövetkezet működési engedélyét a Magyar Nemzeti Bank, miután a szövetkezetet – a betétesek biztonsága érdekében – kizárta tagjai közül a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete. A pénzintézetnél súlyos hiányosságokat tártak fel.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!