2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Hazahúzó 01:00

Új útdíjat hoz a január

2014. december 31., szerda 11:09, frissítve: szerda 17:53

Holnaptól díjköteles lesz az M0-s több szakasza, a fővárosba vezető autópályák a városhatáron kívül, valamint számos települést elkerülő sztrádaszakasz is.

Csütörtöktől indul az új útdíjrendszer. Az erről szóló kormányrendelet szerint január elsejétől díjköteles lesz az M0-s több szakasza, a fővárosba vezető autópályák a városhatáron kívül, valamint számos települést elkerülő sztrádaszakasz. Az ötezer forintos éves megyei matricát az ország mintegy 1500 pontján lehet majd megvásárolni, februártól pedig mobiltelefonon is megkezdődik az értékesítés. Januárban még türelmi idő van, így nem büntetik azokat, akik matrica nélkül használják például az M0-s fizetőssé váló szakaszait.

Az autósokat egyébként az út mentén kihelyezett táblákkal, térképekkel és információkkal segítik a tájékozódásban. A fizetős útszakaszokat bemutató térképek a Kormány.hu oldalra is felkerültek. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az M1-es, M3-as, M7-es Budapestről kivezető szakaszain az utolsó díjmentesen használható csomópont előtt figyelmeztetnek majd a táblákkal arra, hogy mekkora távolság után következik a fizetős autópálya-szakasz. Az M0-son az irányjelző táblák tájékoztatják majd az autósokat a díjköteles útvonal kezdetéről. Közben a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke a Hír TV-nek azt mondta, a 4-es út bevezetője is fizetős lesz, így a ferihegyi repülőtér 2-es termináljához is matricát kell vásárolni. „Ha összevetjük ezt a Kormány.hu-n látható térképet a valós térképpel és a különböző csomópontokkal, akkor ebből bizony az derül ki, hogy a ferihegyi repülőtérhez vezető út is fizetős lesz. Ez megint egy olyan húzás, ami nagy valószínűséggel nem szerepelt az egyeztetéseken, mi biztos nem tudtunk róla, hogy szóba került volna. Arról nem is beszélve, hogy a 4-es út elkerülő szakasza azért épült, hogy Vecsés ne fulladjon meg. Most azzal, hogy ezt a rövid szakaszt fizetőssé teszik, ezzel a 20 ezres Vecsésnek nem kis problémát fognak vélhetően okozni. Ez nem egy elegáns intézkedés, hogy nagyon finom legyek és nőies” – mondta Dorner Lajos, a VEKE elnöke.

Tarlósnak vannak aggályai

Tarlós István szerint az új útdíjrendszer nem lett profi módon előkészítve, ezért is kérték a kormánytól az egy hónapos türelmi idő bevezetését. A főpolgármester a Lánchíd Rádiónak adott év végi interjúban ugyanakkor azt mondta, nem érti az agglomerációs települések tiltakozását, a Budapest környéki települések ugyanis rengeteg fővárosi szolgáltatást vesznek igénybe. „Ami az útdíjat érinti, meg kell, hogy mondjam, ambivalens vagyok. Ne felejtsük el, hogy komoly adósságállománya van a BKV-nak, és ezt nem mi halmoztuk fel, hanem megörököltük. A hosszú távú finanszírozásra forrásokat kell teremteni. Nem mondom, hogy profi módon lett az útdíj előkészítve, ezért is kértük ezt a türelmi, pontosabban próbaidőt. Az agglomeráció rengeteg budapesti szolgáltatást használ, ami nem baj, ezekért a szolgáltatásokért messze nem fizet arányaiban annyit, amennyi rájuk esne. Ennek ellenére állandóan tiltakoznak” – nyilatkozta a főpolgármester.

A próbaidő alatt felülvizsgálják

Valóban csak fizetős úton lehet eljutni holnaptól a Liszt Ferenc repülőtér 2-es termináljára – erősítette meg a Hír TV-nek a fejlesztési tárca államtitkára. Fónagy János ugyanakkor hangsúlyozta, a próbaidő alatt felülvizsgálják a problémás helyzeteket, és szükség szerint módosíthatnak a fizetős szakaszokon.

„A fejlesztési minisztérium három ütemben egyeztetett a szakmai szervezetekkel, és jómagam egyeztettem a budapesti és Pest megyei polgármesterek jelentős részével. Folyamatosan figyelemmel kísérjük a rendelet végrehajtását, és ott, ahol feszültséget látunk, azt a januári türelmi időben felülvizsgáljuk. Van még két-három olyan hely, ahol az elvi szabályozási szándékunkon lehet, hogy felül kell emelkedni” – fejtette ki.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!