2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Továbbra is fegyvernyugvás van érvényben

2014. augusztus 19., kedd 11:09, frissítve: szerda 16:10

Egy nappal meghosszabbították az ötnapos izraeli–palesztin tűzszünetet Gázában – ezt az egyiptomi kormány jelentette be a közvetítésükkel zajló tárgyalásokon Kairóban. Ez a harmadik ideiglenes tűzszünet az izraeli hadművelet július 8-i elindítása óta. A BBC szerint a katonai akciókban több mint kétezer palesztin és hatvanhat izraeli veszítette életét.

A zsidó állam hadereje egyelőre nem folytatja a katonai akciókat, miután Egyiptomban sikerült megállapodni a tűzszünet egynapos meghosszabbításáról. A tartós tűzszünet azonban még messze van, miután az alapvető kérdésekben továbbra sincs megegyezés. Izrael a Gázai övezet demilitarizálását, a palesztinok pedig a 2007 óta tartó blokád feloldását szeretnék elérni. A blokád megszüntetése azért is lenne fontos, hogy ismét lehessen nagyobb mennyiségben építőanyagot bevinni Gázába, és így újjáépíthessék a lakóövezeteket.

Az izraeli hadsereg 16 800 gázai lakóépületet rombolt le, és több mint száz ENSZ-létesítményt rongált meg. „A kérdés, hogy ez a tűzszünet visszavisz-e minket a blokád alatti állapotokhoz. Ha igen, akkor hosszú évekre lesz szükség az újjáépítéshez. Az építőanyagok importja olyan lassú, olyan sok feltételhez kötött, hogy a mostani pusztítás mérete alapján tizenöt évre lenne szükség, hogy elérjünk valamit” – mondta az ENSZ menekültügyi hivatalának vezetője. Hozzátette: az izraeli blokád fenntarthatatlan humanitárius helyzetet teremt. Jelenleg több mint egymillió ember függ Gázában az ENSZ élelmiszersegélyétől.

A palesztinok követelik azt is, hogy Izrael engedje őket az eddiginél nagyobb területen halászni: 6 mérföld helyett 12 mérföldig szeretnének kihajózni. „Az a terület, ami hat mérföldnél közelebb van a partokhoz, rossz a halászathoz. Távolabb viszont már köves a tenger talaja, ezért ideális lenne a halfogásra” – mondta a Gázavárosi Halászok Uniójának vezetője.


A zsidó állam kormánya biztonsági okokra hivatkozva elutasítja a palesztin követelések nagy részét. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egyúttal figyelmeztetett: hadserege keményen fog fellépni, ha a Hamász ismét rakétákat lő ki Izraelre. A júliusban kezdődött harcokban eddig 66 izraeli, valamint 2016 palesztin halt meg, közülük 541 gyerek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!