2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Több arab állam is részt vesz az Iszlám Állam elleni akcióban

, ,

2014. szeptember 23., kedd 19:00, frissítve: szerda 17:08

Az Egyesült Államok arab országokkal együtt harcol az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen – jelentette ki Barack Obama, miután Washington Szíriában is légi támadást indított a dzsihadisták ellen. Az amerikai elnök szerint Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Jordánia, Bahrein és Katar is részt vállalt a katonai akcióban, amelyben eddig százhúsz iszlamista harcos vesztette életét. Az amerikai haderő már augusztus óta bombázza Irakban az IÁ-t, most pedig Szíriára is kiterjesztette légi csapásokat.

A terrorista csoport tagjai júliusban hatalmas területeket foglaltak el Szíriában és Irakban. Kedd hajnaltól Szíria területén is amerikai légi támadás indult az Iszlám Állam megsemmisítésére. A harci gépek legalább 20 célpontot támadtak az északi Rakka városánál a Perzsa-öbölben vagy a Vörös-tengeren állomásozó hadihajókról.

– Az amerikai hadsereg és a partnerországok erői Szíriában az Iszlám Állam célpontjai ellen indítottak légicsapásokat vadászgépekkel, bombázókkal és Tomahawk robotrepülőgépekkel – közölte az interneten a Pentagon szóvivője az akció kezdetén.

Az amerikai elnök két hete jelentette be, hogy Irak után a polgárháború sújtotta Szíriára is kiterjesztik a lég icsapásokat. Az ország katonai vezetői 31 ezer fősre becsülik az iszlamista fegyveresek számát, kétharmaduk Szíria területén harcol.

– Az Iszlám Állam nemcsak embereket fejez le, hanem egész civilizációkat tép szét. Nem tiszteli az életet. Nem tiszteli a vallást. Nem tiszteli a kultúrát, amely milliók számára az élet alapja – fogalmazott John Kerry amerikai külügyminiszter.

Az újabb hadműveletekben a Washingtonnal szövetséges arab államok, így Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Jordánia és Bahrein is részt vesznek, Katar pedig támogatást nyújt. A katonai lépésről Washington előre tájékoztatta a damaszkuszi rezsimet, ezt a szír külügy is megerősítette.

Az amerikai légierő augusztus óta mintegy 200 légi csapást hajtott végre a dzsihadisták állásai ellen Irakban. A múlt héten a francia légierő is bekapcsolódott a hadműveletekbe. A francia külügyminiszter szerint jogos a terroristák elleni katonai akció, de Szíriába egyelőre nem küldenek harci gépeket.

– Álláspontunk szerint nincs jogi akadálya, hogy Irak után Szíriában is válaszoljunk az Iszlám Állam támadásaira – közölte Laurent Fabius.

Az iszlamista csoporthoz köthetők raboltak el vasárnap Algériában egy 55 éves francia turistát. Azzal fenyegetnek, hogy kivégzik, ha Franciaország nem állítja le a légi támadásokat Irakban. A francia külügyminiszter közölte, nem hívják vissza a harci gépeket, és mindent megtesznek a túsz kiszabadításáért.

A Szíriában és Irakban is jelentős területeket uraló Iszlám Állam az utóbbi egy hónapban 3 nyugati túsz lefejezését jelentette be a világhálón.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!