2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Tisztességesen járt el az AXA?

2014. augusztus 27., szerda 12:38, frissítve: szerda 18:59

Újabb bank keresetét tárgyalja ma a Fővárosi Törvényszék.

Az AXA Bank esetében is arról kell dönteni, hogy tisztességesen jártak-e el, amikor egyoldalúan megemelték a kamatot és a költségeket.

A hétfői határidőig 79 pénzintézet nyújtott be keresetet a parlament devizahiteles mentőcsomagja ellen. A törvényszék eddig két pénzintézetnél állapította meg első fokon a tisztességtelen magatartást, a legtöbb esetben viszont elhalasztották az ítélethirdetést. Kedden kilenc pénzintézet keresetét tárgyalták a Fővárosi Törvényszéken, de hat ügyben csak a jövő hónapban hirdetik ki a határozatot. A hitelintézetek többsége az eljárás felfüggesztését és azt javasolta, hogy a bíróság forduljon az Alkotmánybírósághoz, illetve az Európai Unió bíróságához, ezt azonban a törvényszék elutasította.

Várhelyi: Zseniális húzás

Zseniális húzásnak nevezte Várhelyi Tamás ügyvéd azt, hogy a múlt héten a Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet az ügyfelekkel történt egyedi megállapodásokra hivatkozott a bíróság előtt. A szakjogász szerint ha a mostani állapot válik jogerőssé, akkor a társaság ügyfeleire nem fog vonatkozni a devizaadósokat mentő törvény. Az ügyvéd érthetetlennek tartja, hogy a külön megállapodások meglétének bizonyítását senki sem kérte a tárgyaláson. „Ezt az egyetlenegy kérdést kellett volna az állam képviselőjének feltenni vagy egy ilyen bizonyítási indítványt előterjeszteni, hogy a takarékszövetkezet kétséget kizáróan bizonyítsa azt, hogy az adósnak érdemi lehetősége volt a szerződés tartalmának a befolyásolására” – mondta az ügyvéd a Magyarország élőben című műsorban.

Nem sok esélyt lát a győzelemre Csányi

Az OTP elnök-vezérigazgatója szerint az általa vezetett banknak nincs sok esélye megnyerni a devizahitelekkel összefüggő jogi eljárást. Csányi Sándor elmondta: egyelőre nem tudni pontosan, mekkora mínuszt jelent a pénzintézetnek, ha elbukja az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességtelenségének megállapítására vonatkozó pert. A veszteség mértéke ugyanis függ a parlament által még el nem fogadott elszámolási törvénytől is. A jelenlegi becslések szerint azonban a banknak 200 milliárd forintba is kerülhet a pervesztesség. A bankvezér arról is beszélt, hogy az OTP akár nemzetközi fórumok elé is viheti a devizahitelekkel összefüggő jogvitát.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!