2023. 12. 03. Vasárnap Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sajtóklub 19:10

Szanyi fizethet a Gój Motorosok miatt

,

2014. október 15., szerda 21:38, frissítve: csütörtök 07:56

Szanyi Tibornak vissza kell fizetnie a Gój Motorosok brüsszeli vendéglátására költött uniós közpénzt, így döntött az MSZP országos elnöksége. Emellett a párt etikai bizottsága figyelmeztetésben is részesítette a szocialista EP-képviselőt. Szanyi a testület ülése előtt tett sajtónyilatkozatában elnézést kért mindenkitől, akit megsértett, de azt is hozzátette, hogy tiszta a lelkiismerete, mert szerinte nem követett el szabálytalanságot.

Bár Szanyi Tibor korábban lepatkányozta azokat az újságírókat, akik megírták, hogy vendégül látta Brüsszelben a Gój Motorosokat, sajtótájékoztatója előtt egyenként kezet fogott a tudósítókkal. A szocialista európai parlamenti képviselő nem csak az újságíróktól kért elnézést. Mindenkit megkövetett, aki megdöbbent a viselkedésén. Azt mondta, tévedett, amikor elhitte, hogy értelmesen szóba lehet állni a motoros egyesület tagjaival. A politikus ennek ellenére hazugságok és csúsztatások áldozatának tartja magát.

– A lelkiismeretem tiszta, semmilyen szabálytalanságot nem követtem el. Bár sokak rám zúduló haragja érthető, mégis bizalmat kérek. Hiszem, hogy a baloldali elkötelezettségem mögött jóval erősebb a hitelesség talapzata, mint a szocialistákat, s így engem sározók hangja mögötti kapaszkodók – mondta Szanyi Tibor.

Az MSZP Etikai és Fegyelmi Bizottsága azonban etikai vétségnek minősítette a Gój Motorosok meghívását, és figyelmeztetésben részesítette Szanyit.

– Egy ilyen csoportot kiutaztatni az MSZP kontójára, vagy egy MSZP által delegált európai parlamenti képviselőnek nem helyes, etikai értelemben semmiképpen sem, másrészt, ahogy Ön is fogalmazott, valóban, ráadásul közpénzt is költött Szanyi Tibor, megint egy másik helyzet lenne, ha ezt magánpénzből tette volna, de ez ráadásul az Európai Unió pénze volt – tette hozzá Budai Bernadett.

Bár korábban súlyosabb szankciókat is kilátásba helyeztek Szanyi ellen, az etikai bizottság döntését az MSZP vezetői is elégedetten fogadták.

– Figyelmeztetésben részesítette őt az etikai biztosság.
– Azt hiszem, ez ráfér. Ráfér Szanyi Tiborra – fogalmazott az MSZP budapesti elnöke, Kunhalmi Ágnes.

Az etikai bizottság és a pártvezetés ajánlása azonban nem rendítheti meg Szanyi Tibor vezetői posztját az MSZP és a DK közös európai parlamenti delegációja élén, mert erről csak a képviselők dönthetnek. A négytagú testületben két DK-s képviselő ül, ők kezdeményezték Szanyi leváltását. Ebbe azonban csak akkor menne bele, ha valamennyi brüsszeli tisztségüket újratárgyalnák. Szerinte ugyanis az MSZP túl engedékeny volt a DK-sokkal a posztok kiosztásánál.

– Nem akarok üzenni senkinek, de ha nagyon akarom, úgy is fogalmazhatnám, hogy az eredeti elosztásnál az MSZP lehet, hogy túl udvarias volt a másik oldallal. Tehát ha nagyon patikamérlegen nézzük a dolgokat – persze ez megítélés kérdése –, hogy ki minek ítél, de a számszerűségnél maradva, azért lenne mit visszavenni a DK-tól, hogyha nagyon így mondjuk a dolgokat – fogalmazott a szocialista EP-képviselő.

A DK szóvivője visszautasította Szanyi nyilatkozatát. „Nem Niedermüller Péter és nem Molnár Csaba vendégelte meg az európai uniós polgárok pénzén a Gój Motorosokat Brüsszelben, és nem ők patkányozták le az újságírókat, hanem Szanyi Tibor. Nyilván nem érdemes ezt a felelősséget másokra kenni, ez az ő bűne, és az ő hibája" – reagált Gréczy Zsolt.

Az MSZP országos elnöksége egyébként úgy határozott, hogy nem elégszik meg a figyelmeztetéssel, hanem arra is kötelezik Szanyi Tibort, hogy fizesse vissza a Gój Motorosok utaztatására elköltött teljes összeget.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!