2023. 12. 09. Szombat Natália napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Híradó 22:20

Putyin: Képtelenség, amit Washington állít

,

2013. augusztus 31., szombat 16:45, frissítve: szombat 20:08

Képtelenségnek nevezte az orosz elnök, hogy a szíriai vezetés vetett be múlt szerdán vegyi fegyvert a lakosság ellen. Vlagyimir Putyin a G20-ak jövő héten kezdődő szentpétervári csúcstalálkozóján egyeztetne amerikai kollégájával, akit Nobel-békedíjára hivatkozva igyekezne lebeszélni a katonai beavatkozásról. Barack Obama továbbra sem döntött, de az Egyesült Államok újabb hadihajót vezényelt a Földközi-tengerre.

Teljes képtelenségnek nevezte az orosz elnök az amerikai külügyminiszter pénteki kijelentését. John Kerry azt mondta: az Egyesült Államok biztos abban, hogy a szíriai rezsim vetett be múlt szerdán vegyi fegyvert a lakosság ellen. Washington azelőtt foglalt állást, hogy az ENSZ helyszíni ellenőrei elhagyták volna Szíriát. Vlagyimir Putyin felszólította a Fehér Házat, hogy tárja bizonyítékait az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé.

„A józan ész magáért beszél. A szíriai kormányerők épp előretörnek, egyes régiókban bekerítették a lázadókat. Ilyen körülmények között teljes képtelenségnek tartom, hogy a kormány ilyen lépésre szánja el magát, mert ezzel a beavatkozás mellett érvelőket segítené. Ebben nincs logika, különösen akkor, amikor az ENSZ-ellenőrök megérkeztek. Meggyőződésem, hogy ez provokáció azok részéről, akik beavatkozásra akarnak kényszeríteni más országokat, akik az olyan erős nemzetközi játékosok támogatására vágynak, mint az Egyesült Államok” – mondta az orosz elnök.

Távoztak az ENSZ-ellenőrök

Időközben az ENSZ-ellenőrök távoztak Szíriából. A világszervezet főtitkára azonnal megkapja tőlük az elsődleges tájékoztatást, de a részletes jelentés várhatóan két hét múlva készül el. Barack Obama amerikai elnök azt mondta: nem az ENSZ, hanem a saját hírszerzési bizonyítékuk alapján dönt az esetleges légicsapásról. Megerősítette, hogy katonákat nem küld a közel-keleti országba.

– Továbbra is a tervezési fázisban vagyunk. Természetesen fontos, hogy konzultáljunk a kongresszussal és a nemzetközi közösséggel. De, mint bizonyára tudják, én örültem volna, ha a nemzetközi közösség hamarabb cselekszik – jelentette ki az amerikai elnök.

Elemzők rövid, figyelmeztetésnek szánt akcióra számítanak.

– Néhány cirkálórakéta és egy vagy két napig tartó légicsapások, ennyi valószínűleg elég lenne ahhoz, hogy visszaszorítsák a tömegpusztító fegyverek bevetését. Remélhetőleg az olyan, nukleáris fegyverre áhítozó országok is, mint Irán vagy Észak-Korea, veszik majd az üzenetet, hogy Obama szava jelent még valamit – mondta a Brookings intézet külpolitikai elemzője.

Az Egyesült Államok európai szövetségesei közül már csak Franciaország segítségére számíthat, miután a brit parlament csütörtök este a beavatkozás ellen szavazott.

Szolidaritás

Iráni parlamenti küldöttség utazott Damaszkuszba a szíriai kormánnyal való szolidaritás jegyében. A medzslisz külügyi bizottságának háromtagú delegációját ötnapos látogatása során fogadja Bassár el-Aszad szíriai elnök is. Teherán hevesen ellenzi az Egyesült Államok készülődő szíriai beavatkozását. Szíria Irán legfőbb szövetségese a térségben az ősellenségnek tekintett Izraellel szemben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!