2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Az orvosok hercege - Boldog Batthyány-Strattmann László

Következik:

Híradó 12:05

Porosenko az ostromlott városban

2014. szeptember 8., hétfő 18:02, frissítve: kedd 14:04

A pénteken bejelentett tűzszünet ellenére mára virradóra is folytatódtak a harcok Kelet-Ukrajnában. Bombázást jelentettek a donyecki repülőtér környékéről és a délkelet-ukrajnai Mariupolból is. A szakadárok által ostromolt kikötővárosba ma Petro Porosenko is ellátogatott. Az ukrán elnök közölte, a fegyverszüneti megállapodás értelmében 1200 hadifoglyot engedtek el az oroszbarát egységek.

Továbbra is a fegyvereké a főszerep Ukrajna keleti és déli területein a pénteken kötött tűzszünet ellenére. Ukrán források szerint Donyeck és a az Azovi-tenger partján lévő, stratégiai fontosságú Mariupol kikötőváros peremvidékét lőtték a szeparatista fegyveresek. Az oroszbarát alakulatok, szemtanúk szerint tüzérséggel támadták az ukrán hadsereg állásait. Luhanszkban ezzel szemben három napja betartják a fegyvernyugvást.

Az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács a szakadárokat vádolja a tűzszünet megsértésével, az ukrán katonák szerintük csak a támadásokra válaszolnak.


„A tüzérségi támadást terroristák hajtják végre. Orosz katonák csak provokatív akciókat hajtanak végre, mert ők jobban tudják, mi a következménye annak, ha megsértik a tűzszünetet és közvetlen támadást indítanak ellenőrzőpontjaink és állásaink ellen” – mondta Andrij Liszenkó a védelmi szóvivő, aki hozzátette, hogy az elmúlt 24 órában nem volt orosz csapatmozgás a két ország határán.

Ukrajna és a nyugati országok szerint Moszkva katonákkal és fegyverrel is segíti a lázadókat, de az orosz vezetés tagadja a vádat. A tűzszünet betartását rövidesen 59 nemzetközi megfigyelő ellenőrzi. Erről döntött az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet.

Hétfőn váratlanul Mariupolba utazott az ukrán elnök is. Az embereknek azt ígérte, megvédi az ostromlott várost az oroszbarát erőkkel szemben. Porosenko bejelentette azt is, hogy a pénteki tűzszüneti megállapodás értelmében a szeparatisták több mint 1200 ukrán hadifoglyot engedtek el.

A fegyvernyugvás ellenére közös ukrán–NATO hadgyakorlat kezdődött a Fekete-tengeren, nem messze a márciusban elcsatolt Krím félszigettől. A háromnapos akcióban hét ukrán és öt NATO-hadihajó vesz részt. Oroszország elutasítja és elfogadhatatlannak nevezte a hadgyakorlatot, és válaszul egy rakétahordozó cirkálót irányított a Földközi-tengerre.

Közben az orosz kormányfő országa légterének lezárásával fenyegette meg a nyugati országokat, ha újabb szankciókat rendelnének el. Dmitrij Medvegyev egy lapinterjúban azt közölte, ha országa ellen újabb az energia- vagy pénzügyi ágazatot korlátozó büntetőintézkedéseket hoznak, Moszkva kénytelen lesz olyan intézkedéseket is meglépni, mint például a légtérhasználat korlátozása.

Az Európai Unió pénteken közölte, hogy további büntetőintézkedéseket tervez Oroszországgal szemben az ukrajnai válságban játszott szerepe miatt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!