2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Kormányinfó 12:30

Pár óráig sem tartott a tűzszünet

2014. augusztus 1., péntek 12:10, frissítve: péntek 17:49

Pár óráig sem tartott ki az eredetileg 3 naposra meghirdetett feltétel nélküli tűzszünet a Gázai övezetben. A BBC értesülései szerint izraeli tankok 4 palesztint öltek meg a fegyvernyugvás hivatalos kezdete után az övezet déli részén. A zsidó állam hadseregének állítása szerint a Hamász légi csapására válaszoltak, amelyet szintén a tűzszünet kezdete után indítottak Gázából. Közben egy izraeli és egy palesztin delegáció is Kairóba utazott, hogy az egyiptomi kormány közvetítésével tartós fegyvernyugvásról tárgyaljanak.

A 72 órás tűzszünet megkezdése előtt még mindkét fél támadást indított: míg a zsidó állam tankjai Gázát lőtték, a Hamász rakétákat irányított Tel-Aviv felé, de azokat a Vaskupola védelmi rendszer hatástalanította. A fegyvernyugvás reggel 8 órakor lépett életbe.

A fegyvernyugvásba a Gázai-övezetet irányító Hamász és testvérszervezete az Iszlám Dzsihád is beleegyezett.

A zsidó állam kormánya egyelőre nem kommentálta a hírt, az amerikai külügyminiszter viszont azt mondta: Izrael nem állítja le az összes hadműveletét. „Izrael folytatni tudja a védekező hadműveleteket az alagutaknál, a palesztinok pedig ételhez, gyógyszerhez és további humanitárius segítséghez juthatnak; kezelhetik a sebesültjeiket, eltemethetik a halottaikat" – közölte John Kerry.


Közben egy izraeli és egy palesztin delegáció is Kairóba utazott, hogy az egyiptomi kormány közvetítésével tartós fegyvernyugvásról tárgyaljanak. A palesztin főtárgyaló szerint már pénteken megkezdődnek az egyeztetések. Gázában eddig 1428 ember halt meg a harcok során, Izrael 56 katonát vesztett.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!