2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az orvosok hercege - Boldog Batthyány-Strattmann László 03:00

Összeomlás szélén az izraeli–palesztin tárgyalások

2014. augusztus 10., vasárnap 12:15, frissítve: vasárnap 21:35

Elakadtak az izraeli–palesztin egyeztetések Kairóban. A Hamasz képviselői már ma elhagyják a tárgyalások helyszínét, ha a zsidó állam nem hajlandó feltételek nélkül részt venni az egyeztetéseken.

A zsidó állam a rakétatámadások leállításáig nem hajlandó megegyezni, és fontolóra vette, hogy a Gázai övezetbe benyomulva megbuktatja a területet vezető Hamaszt. Szombaton a brit, a német és a francia külügyminiszter is a gázai tűzszünet azonnali visszaállítására szólított fel. A három nyugat-európai ország szerint ehhez mindkét félnek engednie kell: a Hamasznak szükséges garantálnia Izrael biztonságát, a zsidó államnak pedig hozzá kell járulnia a Gázai övezetet sújtó blokád megszüntetéséhez.

Palesztinpárti tüntetők felvonulást tartottak Berlin utcáin, majd jelképes temetést rendeztek a háború polgári áldozatainak. A demonstrálók a német kabinet erőteljes fellépését várják az izraeli vezetéssel szemben. „Nagyon szomorúak és dühösek vagyunk, főként azért, mert nem érezzük úgy, hogy a kormány azt az álláspontot képviseli, amit kellene. Természetesen ez a történelme miatt nehéz Németországnak, de egyértelmű, hogy ami most Gázában történik, az igazságtalan” – mondta egy tüntető. Hasonló tüntetéseket rendeztek Párizsban és Londonban is.

A kairói izraeli–palesztin egyeztetések azonban az összeomlás szélére kerültek. A Hamasz képviselői már ma elhagyják a tárgyalások helyszínét, ha Izrael nem hajlandó feltételek nélkül részt venni az egyeztetéseken. A zsidó állam a palesztin rakétatámadások leállításáig nem térne vissza a tárgyalóasztalhoz, és fontolóra vette, hogy a Gázai övezetbe benyomulva megbuktatja a területet vezető Hamaszt.

Az egy hónapja tartó összecsapások vasárnap is folytatódtak, az ENSZ adatai szerint eddig több mint 1900-an haltak meg a konfliktusban, többségük palesztin civil.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!