2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Híradó 07:00

Országszerte súlyos gondokat okoz a sok csapadék

2014. szeptember 13., szombat 19:03, frissítve: vasárnap 11:36

Vasárnap térhetnek vissza házaikba azok, akiket hajnalban ki kellett telepíteni a Zala megyei Lentiben. Több mint száz embernek kellett elhagynia otthonát, miután a Lendvadedesi-víztározóból átbukott a víz, és elöntötte a város alacsonyabban fekvő területeit. Szakértők szerint a víztározó biztonságos, a gát nem sérült meg, és kitart a további esőzések idején is.

A Zala megyei Lenti focipályáján a derékig érő víz miatt az ide tervezett megyei NB I-es meccset is törölték. A városból több mint száz embert telepítettek ki hajnalban, miután a Lendvadedesi-víztározóból átbukott a víz, és elöntötte a város alacsonyabban fekvő területeit. Az elárasztott házakból teherautókkal mentették ki az ott élőket.

– Jelen pillanatban a műszaki egyetem szakemberei mérik fel a víztározó falát, illetve a gátat, hogy milyen állapotban van, és ha az éjszaka során, az előrejelzéseknek megfelelően nagy mennyiségű csapadék jön, akkor mennyire tud ellenállni ennek a csapadékmennyiségnek. A lakók visszaköltöztetése is annak fejében lesz, hogy milyen eredmények születnek – közölte Cseresnyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelem szóvivője.

Elrendelhetik a legmagasabb árvízvédelmi fokozatot

Zala megyében több utat le kellett zárni, egyes települések ezért megközelíthetetlenek. Volt olyan folyó a megyében, ahol több mint két métert emelkedett a vízszint. Az utóbbi napok esőzései Vas megyében is gondokat okoztak. A Rába felső szakaszán a legmagasabb árvízvédelmi fokozat elrendelésére is szükség lehet. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közlése szerint a folyó vízszintje másfél métert emelkedett az elmúlt pár órában. Szombathelyen utcákat öntött el a felgyülemlett nagy mennyiségű esővíz.

Szentgotthárd öt külső városrészén pedig homokzsákokkal védik a házakat. „A város egyik részben a patakmedret átívelő vasbetonhidat is elvitt a víz. Itt három ház el van zárva a külvilágtól. Gyalogosan természetesen meg lehet közelíteni, de az autókat nem tudjuk pillanatnyilag ezekből a házakból kihozni” – mondta a Hír TV-nek Huszár Gábor polgármester.

A Vas megyei Szakonyfalu felé közben már ismét lehet közlekedni. A települést korábban vízátfolyás miatt kellett lezárni. A lakosság ellátását traktorral oldották meg. A település polgármestere, Rogán Valéria a Hír Televíziónak azt mondta: felkészültek a további esőzésekre is. „Szerencsére már apad a patak, de óvintézkedésként 200 darab homokzsákot megmertünk, illetve most még az utómunkálatok folynak, azaz a mellékutakat tisztítjuk meg a lehordott hordaléktól. Az árkokat, átereszeket megtisztítottuk az iszaptól” – számolt be a településvezető.

Pest megyében is kiöntéssel fenyeget több kisebb patak. A katasztrófavédelem az érintett települések közelében homokzsákokat helyezett készenlétbe a védekezéshez. Az Országos Műszaki Irányító Törzs tájékoztatása szerint jelenleg 138 kilométeres folyószakaszon van elsőfokú árvízvédelmi készültség az országban.

138 kilométeren van készültség

A legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Rába szentgotthárdi szakaszán. A határhoz közeli töltés és a vasútvonal találkozásánál homokzsákokkal erősítik a töltéshiányos részeket a vízügyi szakemberek. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint 138 kilométeren van árízvédelmi készültség a hazai folyókon, de jelentős dunai árvízre nem kell számítani.

– A Dunán egy kisebb árhullám vonul le, most a felső szakaszon Nagybajcsnál elsőfokú az árvízvédelmi készültség, a vízügyi szolgálat szakemberei azt mondják, hogy Budapestnél ez az árhullám nem éri majd el az alsó rakpartnak a szintjét, tehát az árvízi szintet, csak erősen megnövekszik majd a vízszint – közölte Siklós Gabriella.

Még nincs vége

Az esőzés várhatóan folytatódik. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az egész országban felhőszakadásra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Tizennégy megyében elsőfokú, négy – Bács-kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest – megyében, illetve Budapesten másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken rövid idő alatt 50 milliméternél is több csapadék hullhat. A zivatarokat sok helyen viharos szél is kísérheti.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!