2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Sajtóklub 14:05

Orbán Viktor szerint ez az egyik legnagyobb siker

2014. november 14., péntek 10:00, frissítve: péntek 18:55

Hétfőn nyújtja be az Országgyűlésnek a kormány a forintosításról szóló törvényt. A tervek szerint az átváltás lesz az utolsó lépése a devizahitelek kivezetésének, amit a miniszterelnök az utóbbi évek egyik legnagyobb sikerének nevezett.

A jogszabály az előzetes nyilatkozatok szerint csak a jelzáloghitelekre és a lakáscélú pénzügyi lízingszerződésekre terjed ki – kimaradnak az autókölcsönök, a folyószámlahitelek és a személyi kölcsönök is. A kabinet döntése szerint a bankok piaci árfolyamon váltják át forintra a devizahiteleket. Az átváltás gyakorlatilag kötelező lesz, ugyanis csak azok tarthatnak ki devizahitelük mellett, akiknek állandó jövedelmük van devizában. Az igazságügyi tárca közlése szerint a forintosítási törvényben azt is előírják majd a bankoknak, hogy át kell állniuk a fair bankokról szóló jogszabályban meghatározott új feltételekre.

Tüntetnek a devizahitelesek
A Nem Adom a Házamat Mozgalom képviselői a véleményüket szerették volna elmondani a rendezvényen, de nem engedték be őket a Képviselői Irodaház épületbe, ezért tüntetni kezdtek. Bővebben>>>


Orbán: Az elmúlt évek egyik legnagyobb sikere

Az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerének tartja a devizahitelek rendezését a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott szokásos péntek reggeli interjúban hangsúlyozta: a kormány tartani tudta, amit vállalt, hiszen a bankok elszámoltatásával elérik, hogy 25-30 százalékkal csökkenjenek a törlesztőrészletek. A kormányfő kiemelte, ezermilliárd forintot fizet a bankszektor, és ez a pénz az adósoknak jut. Orbán Viktor elvi kérdésnek nevezte a devizahitelek kötelező forintosítását – azt mondta, ezzel a szabályozással azt előzi meg a kormány, hogy megismétlődjön a devizahiteles-probléma. A miniszterelnök megerősítette, hogy tárgyalnak még külföldi bankok megvásárlásáról, de arra nem válaszolt, hogy a Budapest Bankról van-e szó.

– Összességében ennek az ügynek a lezárásaképpen mintegy ezermilliárd forintot a bankoktól át fogok irányítani az emberekhez. Ez volt a tervem, ez megtörtént. Valóban, volt arról szó, hogy a forintosítással tesszük ezt és nem a bankok elszámoltatásával, de a bíróság közben olyan döntést hozott, hogy ezt a célt, hogy ezermilliárd forintot a bankoktól vissza tudjak terelni az emberekhez, végül is az elszámoltatással tudjuk elérni. A lényeg, hogy a célt elértük. Másképpen, mint ahogy gondoltuk, de a célt elértük – fogalmazott a miniszterelnök.

A szakértő szerint nem járnak jól az adósok

Nem járnak jól a devizahitelesek a piaci forintosítással, de bankmentésről sem lehet egyértelműen beszélni – állítja a közgazdász. Pogátsa Zoltán a Hír TV Magyarország élőben című műsorában hangsúlyozta: az eredeti hibát a 2010 előtti politikai vezetés követte el, amely többek közt azzal az ígérettel ösztönözte devizahitelek felvételére a lakosságot, hogy rövidesen bevezethetik az eurót Magyarországon.

– Itt már jó döntés nem volt. Ez egy olyan probléma volt, amibe belekerülni nem szabad, ha már egyszer benne voltunk, igazán jó döntés nincsen. Aki igazán jól járt ezzel a formával, ahogy ez megvalósult a végén, az a nemzetgazdaság abban az értelemben, hogy megnőtt a mozgástér árfolyampolitikában – mondta Pogátsa Zoltán.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!