2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Orbán: Négyszázalékos növekedés a cél

2014. február 12., szerda 12:05, frissítve: csütörtök 10:13

Négyszázalékos gazdasági növekedést és teljes foglalkoztatottságot tűzött ki célul a kormány. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette ki Pekingben egy kínai–magyar üzleti fórumon. A kormányfő a megjelent mintegy 300 kínai üzletember figyelmébe ajánlotta a többi közt a magyar energiaszektort, a turizmust, a gyógyszer- és élelmiszeripart, valamint az autóipart. Orbán Viktor délután a kínai miniszterelnökkel tárgyal.

A gazdasági kérdések kerültek középpontba Orbán Viktor hivatalos kínai látogatásának szerdai folytatásán. A kormányfő reggel arra biztatta a vele érkező 120 magyar üzletembert, hogy fektessenek be az ázsiai országban, ehhez pedig segítséget is ígért. A miniszterelnök hangsúlyozta: a kínai befektetésekre Magyarországnak is szüksége lesz, ugyanis az Európai Unió a következő hétéves költségvetési időszakban lényegében felhagy az infrastrukturális fejlesztések támogatásával, Magyarországnak így Kínát kellene bevonnia az út-, vasút- és energetikai befektetések finanszírozásába.

A kormányfő ezután a kínai–magyar üzleti fórumon beszélt. Szerinte kiváló földrajzi összeköttetést, kedvező befektetési környezetet, versenyképes adókat és európai uniós mértékben magas gazdasági növekedést kínál Magyarország a kínai üzletembereknek.

– Az Európai Unió, az európai gazdaság következő tíz évének gazdasági növekedése elsősorban ebből a térségből jön majd. A növekedés persze nem olyan bámulatos, mint amire önök itt, Kínában képesek. De ha csak saját hazámról beszélek, 2016-ra azért megcélozzuk a 4 százalékos gazdasági növekedést, ami európai összevetésben igen jelentősnek mondható – jelentette ki a miniszterelnök.


A miniszterelnök ezután a Bank of China elnökével arról állapodott meg, hogy a kínai központi bank Magyarországon hozza létre regionális központját, és fiókhálózatot is nyit.

A kormányfőt később a pekingi parlamentben Li Ke-qiang miniszterelnök katonai tiszteletadással fogadta. A tárgyalás után megállapodást írtak a tudományos, idegenforgalmi, kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséről, és a tradicionális kínai orvoslás magyarországi meghonosításáról.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!