2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Orbán: A visszabillenés éveit éljük

2013. február 10., vasárnap 16:48, frissítve: kedd 07:22

Gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre fordítaná Orbán Viktor a következő uniós költségvetésből Magyarországnak jutó forrásokat.

Gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre fordítaná a következő uniós költségvetésből Magyarországnak jutó forrásokat Orbán Viktor. Erről a Kossuth rádió műsorában beszélt a miniszterelnök. Azt mondta: megérte konfliktusokat vállalni és harcolni Brüsszelben, hiszen a tárgyaláson majdnem minden célját elérte a kormány: bár az EU büdzséje kisebb lett, a magyaroknak szánt forrás mégis megemelkedett.


Míg az előző ciklusban 660 ezer forint uniós forrás jutott egy főre Magyarországon, addig 2014-től, a következő hétéves költségvetési időszakban ez 712 ezer forint lesz – közölte a brüsszeli csúcsról hazaérkező Orbán Viktor. A Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorában a kormányfő azt mondta: még soha nem volt ilyen előnyös az uniós tagság a magyaroknak, mint most.

A miniszterelnök szerint a kormány lényegében minden célt elért, amit a tárgyalások előtt kitűzött maga elé. „Az egész Európai Unió az én felfogásom szerint nem más, mint történelmi kompenzáció a volt kommunista országok számára a kommunizmus évei alatt elszenvedett gazdasági veszteségekért. Ha van a történelemben valamifajta morális egyensúly, és én hiszem, hogy van, akkor most éppen a visszabillenés éveit éljük. Ezért én nem is úgy tekintem, hogy az unióból érkező forrásokat ajándékba kapjuk, hanem olyannak, mint amilyet a szüleink meg az apáink, nagyapáink megdolgoztak vagy még inkább megszenvedtek” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök.

A kohéziós források több mint felét gazdaságfejlesztésre fordítaná a kormány. „Arra törekszünk, hogy a források nagy részét, a mostani becsléseink szerint 60 százalékát egyenesen a magyar gazdaságba juttassuk el. Hiszen a magyar gazdaság ma nem elég erős ahhoz, hogy minden embernek munkát adjon, aki dolgozni akar. Márpedig munkára és munkahelyekre lesz szükség. Azt fogom javasolni majd a parlamentnek és a kormánynak is, hogy az európai uniós forrásokat elsősorban a magyar gazdaságba munkahely-teremtési céllal vonjuk be” – tette hozzá a miniszterelnök.


Orbán Viktor azt mondta: azokban a régiókban, ahol a fiatalokat sújtó munkanélküliség meghaladja a 25 százalékot, pályázati úton elérhető gazdaságfejlesztési forrásokat nyitnak meg, ami Magyarországnak mintegy 50 millió eurót jelent.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!