2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Obama a kongresszus felhatalmazását kéri a támadáshoz

2013. augusztus 31., szombat 20:06, frissítve: vasárnap 12:30

Törvényhozási felhatalmazáshoz köti a Szíria elleni katonai csapás megindítását az amerikai elnök. A hírszerzési adatok alapján Barack Obama biztos abban, hogy a vegyi fegyvert az Aszad-rezsim vetette be a lakosság ellen. Az orosz elnök képtelenségnek nevezte Washington álláspontját.

Kongresszusi felhatalmazását kéri az amerikai elnök a Szíria elleni katonai csapáshoz, noha meggyőződése, hogy a katonai akciót meg kell indítani. Barack Obama rendkívüli beszédében megerősítette, hogy az Egyesült Államok szerint az Aszad-rezsim vetett be múlt szerdán vegyi fegyvert a lakosság ellen. Az ENSZ-ellenőrök helyszíni vizsgálatára utalva úgy fogalmazott: a vegyifegyver-támadásokat nemcsak kivizsgálni kell, hanem szembe is kell szállni velük. Az amerikai törvényhozás őszi ülésszaka szeptember 9-én kezdődik.

Tíz napja a világ megdöbbenve látta, hogy férfiak, nők és gyermekek haltak meg a XXI. század legsúlyosabb vegyi támadásában – kezdte rendkívüli beszédét az amerikai elnök. Barack Obama is elmondta, hogy az amerikai hírszerzés biztos abban, hogy a szíriai vezetés parancsára vetettek be mérgesgázt a fővárosban, Damaszkuszban. Obama szerint a vegyi támadás nemcsak az Egyesült Államok, hanem a térségbeli országok, Izrael, Libanon, Jordánia és Irak biztonságát is veszélyeztette.

„Gondos megfontolás után úgy döntöttem, hogy az Egyesült Államoknak katonait akciót kell indítania a szíriai rezsim ellen. Ez nem egy nyitott végű beavatkozás lesz, nem fogják bakancsok taposni a földet. Ezzel szemben a műveletünk úgy lett megtervezve, hogy behatárolt időben és területen hajtsuk végre. De biztos vagyok benne, hogy el tudjuk számoltatni az Aszad-rezsimet a vegyi fegyver használatért, meg tudjuk változtatni a viselkedésüket, és le tudjuk építeni a lehetőségeiket az újabb hasonló akciókhoz” – fogalmazott az amerikai elnök.

Az amerikai hadsereg bármikor bevethető – nyomatékosította Obama. Mint mondta, az ellencsapást holnap, a jövő héten vagy a jövő hónapban is megindíthatják. Hozzátette azonban, hogy amerikai elnökként nemcsak a hadsereg főparancsnoka, hanem a világ legrégebbi alkotmányos demokráciájának vezetője is, ezért kikéri a kongresszus állásfoglalását.

„Felhatalmazást fogok kérni az erő használatára az amerikai emberek képviselőitől a kongresszusban. Az elmúlt napokban azt hallottuk a képviselőktől, hogy hallatni kívánják a hangjukat. Ezzel teljesen egyetértek. Így ma reggel beszéltem mind a négy kongresszusi vezetővel, és megegyeztünk abban, hogy egy vitát és egy szavazást tartunk, ahogy a kongresszus őszi időszaka megkezdődik” – közölte Barack Obama.

A következő napokban a kormány megismerteti a titkosszolgálatok jelentéseit a kongresszus tagjaival – tette hozzá az elnök.

„Sok ember azt tanácsolta, hogy ne hozassak ilyen döntéseket a kongresszussal. Tagadhatatlanul annak befolyása alatt álltak, ami a legközelebbi szövetségesünk, Nagy-Britannia hasonló elgondolásával történt, amikor a parlament nem szavazta meg a miniszterelnök előterjesztését hasonló témában. Ugyanakkor én úgy érzem, hogy van felhatalmazásom ennek a beavatkozásnak a véghezvitelére különlegesebb kongresszusi felhatalmazás nélkül is” – hangsúlyozta Obama.

Az amerikai törvényhozás szeptember 9-én ül össze.

Második Vietnam

Ha az Egyesült Államok csapást mér Szíriára, az az országon kívül is reakciókat fog kiváltani, illúzió, hogy a térségbeli katonai beavatkozás Szíria határain belül, korlátozott marad – jelentette ki az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka. Mohammad Ali Dsafari, aki egy több mint százezer fős iszlám gárda vezetője, azt hangoztatta, hogy a szíriai akció egy második Vietnamot jelentene Amerika számára. Irán Szíria fő szövetségese a térségben. Teheránból küldöttség utazott Damaszkuszba, hogy a szíriai kormányt a szolidaritásukról biztosítsák. A delegációt Bassár el-Aszad szíriai elnök is fogadja.

Obama beszédére a szintén Szíria szövetségesének számító Oroszország egyelőre nem reagált, de az amerikai külügyminiszter pénteki beszédére válaszolt Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök szerint nem ésszerű, hogy a vegyi fegyvert az Aszad-rezsim vetette be. Képtelenségnek tartja az orosz elnök az amerikai kormány bejelentését, miszerint biztosak abban, hogy felelős a múlt heti vegyi támadásért. Vlagyimir Putyin felszólította Washingtont, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt mutassa be bizonyítékait. Az orosz elnök a jövő heti, szentpétervári G20-as csúcstalálkozón a szíriai helyzetről is tárgyalna az amerikai elnökkel. Mint mondta, nem úgy szólna hozzá, mint államfőhöz vagy kollégához, hanem mint Nobel-békedíjashoz.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!