2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Nyílt levél Mesterházytól Gyurcsánynak

2013. szeptember 8., vasárnap 12:57, frissítve: vasárnap 17:06

Nyílt levelet írt Gyurcsány Ferencnek a szocialista párt elnöke. Mesterházy Attila egyebek mellett arra kíváncsi, hogy egy esetleges megállapodás esetén a DK hány helyre tart igényt a közös listán – és tényleg Gyurcsányt szánják-e a második helyre. A Demokratikus Koalíció egyelőre nem válaszolt. Közben a Célpontnak nyilatkozva a baloldali összefogás lehetséges résztvevői azt kifogásolták, hogy nem sikerült megállapodni a közös miniszterelnök-jelöltben.

Egész nyáron tárgyalt az MSZP és Bajnaiékkal. A megállapodás értelmében a 106-ból 31 körzetben indíthat jelöltet az E14 Szigetvári Viktor szerint a DK esetleges bevonása ezen már nem változtat, a választókerületek esetleges cseréjétől viszont nem zárkóznak el. Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltről viszont nem tudtak megállapodni. Az Együtt 2014 társelnöke a Célpontnak azt is elárulta, hogy miért nem. „Nem tudtuk érvényesíteni a tárgyalásokon, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt legyen, ezért zártuk le a tárgyalásokat – Mesterházy Attilából sem lett miniszterelnök-jelölt” – mondta Szigetvári Viktor.

A potenciális szövetségesek viszont épp a hadvezért hiányolják. Fodor Gábor szerint mindig a nagyobbik pártnak kell kijelölni a miniszterelnök személyét. „Meg kell állapodni, hogy ki a miniszterelnök-jelölt – nem lehet a csatába menni úgy, hogy nem tudjuk ki a hadvezér. Ez ilyen egyszerű; egyébként nem lesz siker. Erről meg kellett volna állapodni” – mondta Fodor Gábor.

A szociáldemokraták elnöke szerint Mesterházy hibát követett el az egyezséggel. „Horn Gyulai magasságokba emelkedett azzal, hogy engedett egy törpepárt zsarolási potenciáljának egy fajta hamis egység vagy hamis látszat megteremtésének az érdekében. De csendesen kérdezem – ha esetleg kormányzati pozícióba kerülnek, akkor hogy fog ez a két csapat együtt kormányozni, ha 40 nap alatt képtelenek voltak abban megállapodni, hogy 106 körzetben ki, hol induljon” – tette fel a kérdést Schmuck Andor.


Gyurcsány Ferenc szerepvállalása továbbra is kérdés. A héten a DK is megkezdte az egyeztetéseket az MSZP-vel. „Ha a tárgyalásokat sikerrel befejezzük, akkor a Demokratikus Koalíció természetesen lemond önálló listaállítási és egyéni jelöltindítási szándékáról, jogáról. A MSZP-nek, E14-nek együtt nagyjából 1,4-1,6 millió választója van ma, a Demokratikus Koalíciónak pedig 100-200 ezer választója lehet – tekintsük ezt a tárgyalás egyik sarokpontjának” – nyilatkozta Gyurcsány Ferenc.

Mesterházy Attila pénteken nyílt levelet írt Gyurcsánynak. Egyebek mellett arról érdeklődött, hogy a DK hány helyet szeretne a közös listán, és tényleg Gyurcsány Ferencet akarják-e a második helyre. A MSZP választmánya jövő szombaton véglegesíti a jelöltlistát. Mesterházy Attila azt mondta, hogy addigra meg kell állapodniuk a Demokratikus Koalícióval és a Fodor Gábor vezette liberálisokkal.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!