2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Megtörte hallgatását Joav Blum

,

2013. december 2., hétfő 12:16, frissítve: hétfő 21:19

Megerősítette a bíróságon a sukorói kaszinóváros izraeli befektetője, hogy a szocialista kormánytagokkal folytatott parlamenti egyeztetésen merült fel a telekcsere lehetősége.

Joav Blum hosszú idő után szólalt meg a Szolnoki Törvényszéken tárgyalt ügyben, tanúként idézték be. Azt mondta: az egyeztetésen Gyurcsány Ferenc kérte fel a Nemzeti Vagyonkezelőt az ügylet lebonyolítására. A magyar állam 2008 júliusában cserélte el a tulajdonában lévő sukorói területet Joav Blum gyümölcsöseire. A vádhatóság szerint az államot 1,3 milliárd forintos kár érte volna, ha a bíróság tavaly nem semmisíti meg a szerződést. Az ügyészség négy embert, köztük Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérigazgatóját vádolja különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérletével.

A bíró kitiltotta a kamerákat a tárgyalóteremből – közölte a Hír TV tudósítója –, arra hivatkozott, hogy Joav Blum nem járult hozzá, hogy az arcát mutassák. Az amerikai-izraeli befektető azon is felháborodott, amikor a folyosón felvételeket készítettek róla.

A tanúmeghallgatás lassan és nehézkesen zajlik, mivel Joav Blum – bár állítás szerint jól ért magyarul – angolul válaszol a kérdésekre. Azt mondta, hogy az egykori Magyar Nemzeti Vagyonkezelő eljárási szabályait nem ismeri és nem is ismerte, de szerinte a telekcsereügylet alatt végig a magyar állam érdekeit tartották szem előtt. Arról is beszélt, hogy miután az ügyészség nyilvánosságra hozta, hogy az ő értékbecsléseik szerint a sukorói állami telket alul-, míg Joav Blum albertirsai és pilisi gyümölcsöseit felülértékelték a telekcsere folyamán, felkereste Oszkó Pétert, és felajánlotta neki, hogy kifizeti a különbözetet, de a pénzügyminiszter azt mondta, hogy erre utólag már nincsen lehetőség.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!