2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Még márciusban kártalanítást kapnak a betétesek

2015. március 2., hétfő 20:55, frissítve: kedd 07:37

Visszavonta a jegybank a DRB-csoporthoz tartozó kis bankok tevékenységi engedélyét, a pénzintézetek ügyfelei még márciusban kártalanítást kapnak az Országos Betétbiztosítási Alaptól. A nehéz helyzetbe került önkormányzatok egy része gyorssegélyt kap. A Buda-Cash Brókerház ügyfeleinek meg kell várniuk a felszámolást, a befektetőket legfeljebb húszezer euróig kártalanítják.

Hétfőn is folytatódott a betétek kifizetése a DRB bankjaiban. A pénzintézet ügyfelei csütörtök óta csak a pénztárakban vehetnek fel pénzt, legfeljebb hatvanezer forintot, emiatt több siklósi vállalkozás is nehéz helyzetbe került.

„Nem fognak tudni eleget tenni a következő hónap 12-én esedékes adófizetési, valamint a március 15-én esedékes helyiadó-fizetési kötelezettségeiknek” – mondta el Rudolf Zsolt, a Siklósi Vállalkozók Egyesületének elnöke.

Nem kell már sokáig várnia pénzére a bankcsoport 100-120 ezer ügyfelének. A Magyar Nemzeti Bank hétfőn visszavonta a DRB-csoport tevékenységi engedélyét, és arról is döntött, hogy ha nem elég az Országos Betétbiztosítási Alap pénze az ügyfelek kártalanítására, akkor a jegybank kipótolja. Egy-egy betétest legfeljebb százezer euróig, mintegy harmincmillió forintig kártalanítanak.

„Megkezdődik az érintett betétesi kör kártalanítása, erre az Országos Betétbiztosítási Alapnak húsz munkanapja van. Ez magyarra fordítva azt jelenti, hogy minden érintett betétes még március folyamán, ebben a hónapban készhez veheti a megtakarítását” – fejtette ki Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője.

A Buda-Cash Brókerház ügyfelei pertársaságot alakítanak. Nekik egyelőre várniuk kell, kártalanításuk akkor kezdődhet meg, ha megindul a brókerház felszámolása. A befektetők a betéteseknél kisebb összegre számíthatnak: legfeljebb húszezer euróig, körülbelül hatmillió forintig kártalanítják majd őket.

„Összesen tizenkétezer ügyféllel számolunk, akit kártalanítanunk kell, illetve aki jogosult beadni a kárigényét, és úgy kalkulálunk, hogy tizenhétmilliárd forint az a maximális összeg, amelyet ki kell fizetnünk kártalanításként. Ez a maximális, tehát ennél valószínűleg lényegesen kevesebb lesz a tényleges kárösszeg, és ma úgy látszik, hogy a Bevának hitelfelvétel nélkül lesz annyi pénze, hogy ezt képes kifizetni” - fejtette ki Farkas Péter, a Befektető-védelmi Alap ügyvezető igazgatója.

A Buda-Cash-ügy miatt nehéz helyzetbe került önkormányzatok is pénzhez jutnak. Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásában azt mondta: hatvanhét település 245 millió forint rendkívüli támogatást kap.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!