2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Ukrajnába megy Merkel és Hollande

2015. február 5., csütörtök 15:40, frissítve: csütörtök 21:01

Még ma Kijevbe utazik a francia államfő és a német kancellár. Francois Hollande elnök közölte, Angela Merkellel együtt az ukrán konfliktus rendezése érdekében új békejavaslatról tárgyalnak Petro Porosenko ukrán elnökkel. A Hír Televíziónak nyilatkozó szakértő szerint miután Merkel és Hollande Oroszországba ér, konkrét javaslatot tesznek Putyin elé, miszerint kössenek politikai kompromisszumot.

Pénteken a német és a francia vezető Moszkvában vitatja meg Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az Ukrajna területi integritásán alapuló elképzelését. Az ukrán fővárosban tárgyal ma az amerikai külügyminiszter is.

Nógrádi: Politikai kompromisszum születhet

A németek nem akarnak háborút, és a franciák együttműködnek a németekkel – így jellemezte a Hír Televíziónak Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő Francois Hollande és Angela Merkel kijevi látogatását. Mint mondta, Európa megosztott, az elmúlt 24 órában többször elhangzott amerikai részről, hogy szállítanak az ukránoknak fegyvert, de ugyanúgy az ellenkezője is. Ebben a helyzetben lépett színre Európa két meghatározó hatalma, politikai megoldásra kell készülni – hívta fel a figyelmet a szakértő. Szerinte a cél egyértelműen az, hogy ellensúlyozzák a szélsőséges erőket Ukrajnában, valamint hogy elnyomják Amerika hangját. Úgy véli, miután Merkel és Hollande Oroszországba ér, konkrét javaslatot tesznek Putyin elé, miszerint kössenek politikai kompromisszumot.

Ismert, szerdán Petro Porosenko ukrán elnök fegyvereket kért Kijev részére a NATO-tagállamoktól. Angela Merkel és Orbán Viktor már kedden közölte: sem Magyarország, sem Németország nem küld fegyvereket Ukrajnába.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!