2023. 12. 03. Vasárnap Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:15

Mást mond Kijev és mást az orosz külügyminiszter

,

2014. augusztus 25., hétfő 15:15, frissítve: kedd 10:19

Orosz harckocsikból és páncélozott járművekből álló konvoj hatolt be Ukrajnába – közölte az ukrán katonai szóvivő, aki szerint felvették a harcot az oroszokkal. Az orosz külügyminiszter cáfolta a hírt, és jelezte, hogy még a héten újabb humanitárius segélyszállítmányt szeretnének küldeni Ukrajnába.

Kijev szerint újabb orosz alakulatok lépték át a határt, de a hadseregnek sikerült feltartóztatni a betolakodókat. „A reggeli órákban orosz katonák megpróbáltak új frontot nyitni a donecki régió déli részén, Serbak és Novoazovszk környékén. Oroszországból tíz tankból, két páncélozott csapatszállító járműből és két Ural teherautóból álló konvoj lépte át az ukrán határt” – közölte Andrij Liszekno, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács szóvivője.

Az orosz külügyminiszter cáfolta a hírt. Szergej Lavrov egy újabb segélyszállítmány indításáról számolt be. „Külön jegyzéket juttattunk el az orosz külügyminisztériumnak, amelyben arról tájékoztattuk őket, hogy újabb humanitárius konvojt indítunk. Csatoltuk azoknak a termékeknek a listáját, amelyeket küldeni szeretnénk. Bízunk abban, hogy szorosan együttműködhetünk az ukrán hatóságokkal a szükséges formaságok megtárgyalásában” – mondta Szergej Lavrov.

Az ukrán miniszterelnök szerint Ukrajna Európa része, és ennek elérésében senki sem tartóztathatja fel az országot. Arszenyij Jacenjuk azonban kénytelen volt beismerni, hogy nagymértékben függnek Oroszországtól. „Ukrajna túlélheti a telet az orosz gáz nélkül? Nem, erre képtelen. Mennyi orosz gázt kellene még vennünk? Körülbelül ötmilliárd köbmétert” – mondta Jacenyuk.


Az ukránok egyre szorosabbra vonják az ostromgyűrűt Doneck körül. Tüzérségük jelentősen megrongálta az öt évvel ezelőtt épült Donbasz Arénát, amely a 2012-es Európa-bajnokságra készült 300 millió eurós költséggel. Az ukrán nemzeti labdarúgó-válogatott itt kapott ki 1–0-ra az angoloktól, és nem jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba. A mérkőzésen Kassai Viktor nem adott meg egy szabályos gólt a hazaiaknak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!