2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Híradó 12:00

Házakat zárt körbe az árvíz, családokat kellett kimenekíteni

2013. március 31., vasárnap 21:06, frissítve: kedd 12:20

Családokat kellett kimenekíteni a tűzoltóknak Zala megyében az áradás miatt. Számos településen körbezárta a víz a házakat. Szinte az összes folyó árad Magyarországon. Több mint 1200 kilométeren kell védekezni.

Szakadó esőben hordták a homokzsákokat a Zala megyei Pórszombaton. Ezer zsákkal próbálták megállítani az árt az önkéntesekkel. – 40-45, talán 50 is a helyi lakos, aki önkéntesen itt van és segít ebben a munkában, nyilván mindenkinek ez az érdeke, hála Istennek húsvét ellenére is mindenki kiveszi a részét a munkából – mondta Tánczos László, Pórszombat polgármestere.

A házfalak mentén végig homokzsákokat raktak, de hiába. A Medes-patak több épületbe is betört. – A garázsba, a pajtába mindenhova bemegy a víz, már majdnem a konyhában van, most rövid idő alatt másodszor – panaszolta Tóth Lászlóné helyi lakos.

A víz Kerkafalván is több lakóépületet körbezárt, a tűzoltóknak három embert kellett kimenekíteni onnan. A Zala folyó már mindenütt kilépett a medréből egy nap alatt egy méternél többet emelkedett, de készültség van a Mura mentén is. „A Zala folyóba, illetve a Murába befolyó kisebb patakok duzzadtak meg, soha nem látható módon – fogalmazott a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke. – Szalapánál is és Bagodban is okozhatnak gondot. Természetesen készülünk homokzsákokkal, homokkal” – tette hozzá Rigó Csaba.

Zalaegerszegen is házakat veszélyeztetett az ár. „Több helyütt problémánk van, a Zalába befolyó patakok zsilipjeit le kellett zárni, és ezek patakok visszaduzzadtak – mondta Zalaegerszeg polgármestere. – Itt néhány helyen meg kell fontolnunk, hogy szivattyúkkal átemeljük a vizet a Zalába” – közölte Gyutai Csaba. Tucatnyi útszakaszon kellett sebességkorlátozást elrendelni, és egy összekötő utat is lezártak.

Lakóházak, illetve emberéletek nem voltak, nem kerültek veszélybe az elmúlt 24 órában – mondta el a Hír TV-nek Karóczkai János, tűzoltó ezredes, a zalaegerszegi kirendeltség vezetője. A Zala Zalalövőnél tetőzik, és mivel az eső elállt, így a megyében apadásra, valamint az árvízhelyzet normalizálódására számítanak.

Utcákat kerültek víz alá

Keszthelyen a sok esőt nem tudták elvezetni a csatornák, megteltek vízzel az árkok ezért több utcát is elöntött a víz, több helyen pedig a szennyvíz is feltört. A tűzoltók szivattyúval próbálták átemelni a vizet a vasúti töltésen, mert az átereszek már nem tudják átengedni a csapadékot. A Balaton parthoz közeli házaknál a pincékbe folyt be a víz és kerteket is elöntött. „Szivattyúzni kezdtük azoknak a pincéjéből, amelyek mélyebben fekszenek, illetve azoknak, amelyeknek csatornanyílásuk van, mert sajnálatos módon itt nem az utcáról folyik be a víz, hanem a csatornanyílásokon keresztül ömlik be a házakba – közölte Laczikó Károly, a Keszthelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője. Zalában késő délutánra állt el az eső, az előrejelzések szerint hétfőre nem várható jelentős csapadék a térségben.

Dombóváron is körülbelül száz családot érint a belvíz, a településen ugyanis több utcában is megteltek a vízelvezető árkok. A hatóságok szerint nincs veszélyhelyzet, egyelőre senkit nem kell kiköltöztetni. A belvizet szivattyúkkal vezetik át a Kapos folyóba.

Az esőzések miatt löszfal omlott egy lakóházra a Tolna megyei Szakályban, a több köbméter föld beszakította az épület tetejét. A házból egy nőt szállítottak könnyebb sérülésekkel kórházba.

A Dunántúlon 26 alsórendű útszakaszt kellett lezárni a vízátfolyások miatt. A legtöbbet Vas megyében. A Rába itt már tetőzött, a folyó vízszintje az eső miatt ma 250 centimétert emelkedett.

Hó és víz Nógrád megyében

Nemcsak a Dunántúlon, az ország keleti felén is gondot okoz a víz. A Nógrád megyei Ipolytarnócon válságstáb alakult, Litkén egy 98 éves asszonyt kellett kimenteni. Az Ipoly vízszintje folyamatosan emelkedik, várhatóan éjszaka illetve reggelre több utcát is elönthet.

Ipolytarnócon néhány lakóházat szinte minden évben elönt a víz, mert a folyóhoz közel építették őket. Az ötszáz fős település lakosai homokzsákok töltésével kezdték a húsvét vasárnapot. Így védték az épületeket. A helyi iskolát befűtötték, és előkészítették az ágyakat is arra az esetre, ha ki kell telepíteni a lakókat. A vízszint emelkedésére készülnek a szakemberek is.

A szomszédos Litkén az okozta a gondot, hogy a patakok sem tudták elvezetni a csapadékot, ezért a hegyekből lezúduló víz elborította a települést. Egy 98 éves asszonynak teljesen körbezárta az ár a házát. A lányához költöztették. Több száz homokzsákot pakoltak a házak köré az önkormányzat és helyi vállalkozók segítségével. Az egyik traktor, amelyik homokzsákokat szállított, munka közben elakadt a sárban, a másiknak kellett kiszabadítani.

40 milliméter eső egy nap alatt

Délelőtt a Kapos folyó mentén volt a legkritikusabb a helyzet. A lakóházakat és kerteket homokzsákokkal védik. A térségben több mint 40 milliméter eső esett egy nap alatt. Szombat este óta folyamatosan töltötték a homokzsákokat a tolna megyei Döbröközön. A szabadnapos tűzoltókat is behívták. Nyúlgátat építettek. Reggelre sem javult a helyzet, a gáton több helyen átbukott a víz, az alacsonyabb területeket már elöntötte, a házakat is homokzsákokkal védik.

Nem messze Döbrököztől, Csikóstőttősön is hiába mennek folyamatosan a szivattyúk, a szakadó eső miatt a Kapos vízszintje délelőtt óránként 5-6 centimétert emelkedett. Dombóvárnál pedig átszakadt a töltés, szántóföldeket öntött el a víz.

– A csapadék és a Mecsekből leolvadó hó hatására alakult ki egy gyors lefolyású árhullám és a mai nap folyamán lehet számítani arra, hogy tetőzik a folyó – nyilatkozta az Országos Vízügyi Igazgatóság szóvivője. – A Kapos folyó Dombóvár alatti szakaszán kialakult vízszintek szántóelöntésekkel jár” – tette hozzá Siklós Gabriella.

Majdnem 1000 kilométeren kell védekezni az országban. Tolnában, Baranyában és Zala megyében a legkritikusabb a helyzet. Vas megyében a Rába áradása okoz gondot. Több alsórendű utat kellett lezárni a vízátfolyások miatt.

A szántók harmada víz alatt van

A belvízhelyzet is romlott. Az Alföldön már a szántóföldek harmadán áll a víz. A gazdálkodók nemhogy gépekkel, de sok esetben még gyalog sem tudják megközelíteni a földjeiket. – A két vízréteg már teljesen összeért. Ha traktorral rámennénk a földre akkor megsüllyedne, képtelenség volna megmunkálni – fogalmazott Gémes László szegvári gazdálkodó.

Pedig a tavaszi mezőgazdasági munkákat már egy hónapja el kellett volna kezdeni. „Pont egy hónappal korábban, tavaly ilyenkor már a napraforgó földben volt, és most még sajnos a talaj-előkészítés lett elvégezve csak – közölte Gémes László. – Sőt még a tápanyagpótlás sem történt meg, ugyanis a műtrágyát ki szoktuk szórni a gabonáknak február végén, március elején. Nagyon kevés gazdálkodó tudta ellátni ezt a feladatot, hiszen egy-két napig volt megfelelő idő. Tehát nagyon nagy a csúszás, és ha ez így marad, akkor komoly problémák lesznek” – tette hozzá.

Egy nap alatt majdnem 30 ezer hektárral nőtt az elöntött területek nagysága, már 121 ezer hektár van víz alatt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!