2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Kémoffenzívával fenyeget Moszkva

2014. március 28., péntek 16:23, frissítve: szombat 13:00

Titkosszolgálati offenzívával fenyegeti az Egyesült Államokat az orosz terrorellenes szolgálat vezetője, Moszkva így válaszolna a nyugati hatalmak Oroszországgal szemben bevezetett szankcióira. Washington nemrég döntött úgy, hogy leállítja az Oroszországba irányuló katonai szállítmányokat, Ukrajnának ugyanakkor pénzügyi segélycsomagot ad. A csőd szélén álló ország megsegítésébe a Nemzetközi Valutaalap is beszállt. Cserébe megszorításokat kér, a gáz ára például duplájára nő majd a lakosságnak.

Az utolsó ukrán tankokat is elszállították a Krímből. Az Oroszországhoz csatolt félszigetről már a hét elején ki kellett volna vonulnia az ukrán haderőnek a kijevi kormány rendelete alapján. Barack Obama amerikai elnök azt szeretné, ha az oroszok ugyanígy hagynák el az orosz–ukrán határ vidékét, ahol hónapok óta állomásoznak. Szerinte Moszkva újabb akcióra is készülhet – azt viszont továbbra is kizárta, hogy az Egyesült Államok katonai beavatkozással segítsen az ukránokon.

Washington inkább szankciókkal hatna Moszkvára: az USA legutóbb felfüggesztette az Oroszországba szállítandó hadi felszerelésekre vonatkozó exportengedélyek kiadását. Az oroszok válaszul offenzív kémelhárítási és hírszerzési ellenlépéseket tettek, legalábbis az orosz terrorellenes szolgálat vezetőjének elmondása szerint. A Moszkvába menekült megbuktatott ukrán elnök ennél is tovább ment, Viktor Janukovics – a Krímhez hasonlóan – népszavazást tartana az összes ukrán régióban az Oroszországhoz való csatlakozásról.


Az ukrán gazdaságot nem Moszkva, hanem a Nyugat menti meg. Az amerikai kongresszus rábólintott az Ukrajnának felajánlott egymilliárd dolláros kölcsönre. Kijev összesen 27 milliárd dolláros pénzügyi támogatást kap a Nyugattól – ennek az összegnek a felét adja a Nemzetközi Valutaalap. „Ez olyan, mint egy defibrillátor, amely nem hagyja meghalni az ukrán gazdaságot” – fogalmazott Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök.

Az IMF szigorú feltételekhez kötötte a kölcsönt: az ukrán kormánynak májustól 50 százalékkal kell növelnie a lakossági gáz árát, ezenkívül adóemeléseket és kiadáscsökkentéseket is be kell vezetniük. Elemzők szerint az IMF-csomag ugyan csökkenti az államcsőd kockázatát, de a megszorítások miatt még súlyosabbá válhat az ukrajnai recesszió: 2014-re immár 5,7 százalékos GDP-visszaesést várnak a mentőkölcsön előtti 3,2 százalékhoz képest.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!