2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Katari világbajnokság: megdőlt a korrupciógyanú

2014. november 13., csütörtök 12:55, frissítve: vasárnap 13:04

Nem talált korrupcióra utaló jelentést a FIFA által felkért szakértői csoport, így Katar és Oroszország is megrendezheti a futball-világbajnokságot. Nyáron merült fel, hogy a katari sportvezetők ötmillió dollárral vesztegethették meg a FIFA illetékeseit.

A katari futball-világbajnokság reklámfilmje lenyűgözte a FIFA illetékeseit. Az ázsiaiak azonban a gyanú szerint nem csak a látványtervekben voltak jók, a brit The Sunday Times a nyáron e-maileket és bankszámla-kimutatásokat publikálva mutatta be: Katar magas rangú sportvezetője, Mohamed bin Hammam lefizethette a döntéshozókat. A FIFA egykori alelnöke 2010-ben ötmillió dollárt juttathatott afrikai szövetségeknek szavazataikért cserébe.

Katar végül megkapta a 2022-es vb rendezési jogát. A nemzetközi botrány kirobbanása után azonban a FIFA vizsgálatot indított és nem zárta ki azt sem, hogy új szavazás dönthet a világbajnokság helyszínéről. A szövetség egy amerikai ügyvédet kért fel a vizsgálatra, a 430 oldalas jelentését a FIFA etikai bizottságának az elnöke bírálta el. A vizsgálat arra jutott, hogy Katar nem vesztegette meg a FIFA illetékeseit, így 2022-ben az arab országban pattoghat a labda.

A jelentés nemcsak a 2022-es, hanem a 2018-as vb-rendezés odaítélését is vizsgálta. Felmerült a gyanú ugyanis, hogy Katar mellett Oroszország sem tiszta eszközökkel nyerte el a rendezési jogot. A jelentés végül Oroszországot is tisztázta: nem találtak korrupcióra utaló jeleket. A vizsgálatról ugyanakkor több részlet nem derült ki, a FIFA ugyanis nem hozza nyilvánosságra a korrupciógyanúról készült jelentést.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!