2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Kairóban mozgolódnak a lemondatott elnök hívei

2013. július 14., vasárnap 16:38, frissítve: kedd 10:12

Napokon belül megalakulhat Egyiptom új kormánya. Hádzim el-Beblawi kormányfő kabinetének több tagját is megnevezték, a Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradei pedig letette esküjét. A megbuktatott Mohamed Murszi elnök ellenzékének vezetője a nemzetközi kapcsolatokért lesz felelős.Az ismeretlen helyen fogvatartott volt kormányfőt az ügyészség kémkedés miatt hallgatta ki.

Újabb tüntetésre készülnek a lemondatott egyiptomi elnök hívei Kairóban. Az ellen tiltakoznak, hogy a belbiztonsági szolgálat kihallgatta Mohamed Murszit. A kémkedés ügyében eljáró ügyészség arról kérdezte a volt elnököt, hogy két éve, a Hoszni Mubarakot megbuktató lázadás idején hogyan szökött meg a börtönből. A vádhatóság azt is vizsgálja, a volt elnököt támogató Muzulmán Testvériség kapott-e külföldi segítséget a palesztin Hamásztól, vagy a libanoni Hezbollahtól. Egyiptom első szabadon választott elnökét ismeretlen helyen őrzik. A tüntetők a katonai hatalomátvételt vezető al-Sziszinek üzentek.

„Szomorúvá tesz, hogy bár Ön jó ember, hogyan vezethetett katonai puccsot egy Isten szavát ismerő muszlim ember ellen. Neki nincs varázspálcája, nem tud csodát tenni. A négy évből csak egy telt el, úgyhogy kérjük, kérjük, adja vissza nekünk Murszit” – fogalmazott az egyik demonstráló.

Közben letette a hivatali esküt Mohamed el-Baradei, mint az elnök nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettese. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Nobel-békedíjas volt főigazgatója mellett a kabinet több tagját is megnevezték, a külügyminiszteri posztra az ország volt washingtoni nagykövete kerül, míg pénzügyminiszternek a kopt keresztény kisebbséghez tartozó Hany Kadryt jelölték, akik korábban a Nemzetközi Valutaalappal tárgyalt az Egyiptomnak juttatott pénzügyi mentőcsomag ügyében.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!