2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Jobb- és baloldali összefogás az államfőválasztáson

2013. április 18., csütörtök 12:15, frissítve: csütörtök 15:18

Közös jelöltet állít az államfőválasztáson az olasz jobb- és baloldal. A Demokrata Párt és a Szabadság Népe közös jelöltje Franco Marini lesz. A 80 éves politikus szakszervezeti vezető és munkaügyi miniszter is volt, politikai pályafutása során többször váltott pártot. Marinit a jobboldal teljes mértékben támogatja, jelölése azonban a baloldalon szakadást idézhet elő.

Megoldódhat a patthelyzet Olaszországban, Az olasz pártok két hónapja nem tudtak megállapodni az új kormány megalakításában. Sokáig bizonytalan volt az is, hogy ki lesz ország új elnöke. Rengeteg név felmerült, a jelöltek között egy nő is volt, aki nemcsak az olasz, hanem az európai politikai élet egyik közismert szereplője volt.

„Az olasz politikusok szokásukhoz híven ismét az utolsó pillanatig kivártak. De azt hiszem, hogy mást nem is nagyon tehettek” – nyilatkozta Emma Bonino, a Radikális Párt volt uniós biztosa.

A választás azonban mégsem rá esett. A balközép Demokrata Párt elnöke bejelentette, hogy pártja Franco Marinit jelöli a tisztségre, akit Silvio Berlusconi, sőt még a nacionalista Északi Liga is támogat.

A jelölés ellen azonban fellázadtak a Demokrata Párt fiataljai, szerintük ugyanis Marini a régi politika megtestesítője. Ezek után nem kizárt, hogy a köztársasági elnökválasztás egységesíti az olasz jobb- és baloldalt, és elősegítheti a kormány megválasztását is, ám valószínűleg szakadást idéz elő a baloldalon.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!