2023. 12. 09. Szombat Natália napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Igen vagy nem? – Mi lesz Skóciával?

,

2014. szeptember 18., csütörtök 07:35, frissítve: csütörtök 10:29

A függetlenséget ellenzők enyhe fölényét mutatják a közvélemény-kutatások a skót elszakadásról szóló népszavazás előtt. Három nagy intézet felmérése szerint a szavazók 52 százaléka azt szeretné, ha az ország Nagy-Britannián belül maradna, míg 48 százalék a függetlenséget preferálja. A voksolás végkimenetelét valószínűleg az dönti majd el, hogy a bizonytalanok közül hányan mennek el szavazni, és kire adják majd voksukat. Skócia több mint háromszáz év együttélés után szakadhat el Nagy-Britanniától.

Igen vagy nem? Mindenki erre a kérdésre keresi a választ Skóciában egy nappal a függetlenségről szóló népszavazás előtt. Egy cukrászda sajátos módon próbálta felmérni az erőviszonyokat: egyes muffinokat skót, más muffinokat brit zászlóval lobogózott fel. Az eladók pedig feljegyezték, melyik fogy jobban. „Nagyon izgalmas ez a dolog. Március óta csináljuk, és nagyon sokan felfigyeltek ránk, az elmúlt két-három hét pedig teljes őrület volt. A világ minden részéről jöttek ide emberek, és kérdezték, hogy mi az eredmény” – mondta Vidya Sarjoo. A cukrászda szerint a függetlenséget ellenzők enyhe előnyben vannak, és ezt mutatják a közvélemény-kutatók utolsó felmérései is. Jelenleg 48 százalék szakadna el Nagy-Britanniától, 52 százalék viszont maradna. Igaz, ez az eredmény hibahatáron belül van.

A brit kormányfő ismételten a maradásra kérte a skótokat. Szerinte tragédia lenne Nagy-Britannia szétszakadása. „A konzervatív párt és minden képviselőnk azt szeretné, ha az Egyesült Királyság fennmaradna és növekedne. A skót embereknek kell meghozniuk a döntést. És tudom, hogy a konzervatívok az Egyesült Királyságban, csakúgy mint a munkáspártiak és a liberális demokrata szavazók, azt mondják: ti döntötök, de mi azt szeretnénk, ha maradnátok” – fogalmazott David Cameron.


Az utolsó napon mind a két oldal teljes erőbedobással próbálta meggyőzni a bizonytalanokat. A szavazás végkimenetelét ugyanis valószínűleg ők döntik el.

Az elszakadást ellenzők azzal érvelnek, hogy Skócia a mostaninál több jogot kapna Londontól cserébe a maradásért, ráadásul gazdaságilag is jobban járna. A függetlenségpártiak viszont azt mondják, hogy most végre teljesen a saját kezébe vehetné a sorsát Skócia, ráadásul megkapná az északi-tengeri brit olaj nagy részét. „Azért szavazok igennel, mert át kell vennünk a felelősséget a saját ügyeinkben, és saját magunk kell, hogy döntsünk ezekben. Biztosítani kell például az egészségügy védelmét, és olyan döntéseket kell hoznunk, hogy minél több skót ember kapjon munkát” – nyilatkozta Jim Walker közgazdász.

A skót kormány nem véletlenül időzítette 2014-re a népszavazást. Az idén volt ugyanis a 700. évfordulója annak, hogy Robert de Bruce skót király néhány ezres serege megsemmisítő vereséget mért II. Eduárd angol uralkodó többszörös túlerőben lévő haderejére.

Obama az egységet támogatja

Nagy-Britannia egységét támogatja az amerikai elnök. Barack Obama Twitter-üzenetében kijelentette, reméli, a szigetország erős és szilárd marad a referendum után is. Az amerikai elnök hangsúlyozta, az Egyesült Királyság az Amerikai Egyesült Államok kivételes partnere, egy erő, amely a jóért küzd egy instabil világban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!