2017. december 11.,
hétfő, Árpád napja

13°

Harcba torkollt a szélsőjobboldali tüntetés

KK

2017. augusztus 12., szombat 19:18, frissítve: szombat 19:52

Összecsaptak a szélsőjobboldali demonstrálók az ellentüntetőkkel az egyesült államokbeli Charlottesville-ben – a megmozdulást azért szervezték, mert a város vezetése el akarja távolítani az amerikai polgárháború egyik konföderációs tábornokának köztéri szobrát.

Szélsőjobboldali tüntetők tartottak fáklyás tüntetést Thomas Jefferson szobránál a Virginiai Egyetem kampuszán pénteken este. A tüntetők: „a fehér élet számít” és a „nem léptek a helyünkbe” rigmusokat kiabálták. A szélsőjobboldali tüntetők azért vonultak fel, mert szerintük Charlottesville szisztematikusan megpróbálja eltörölni a konföderalista múltat. A demonstráció azután szerveződött, hogy a város megpróbálja eltávolítani Robert Lee konföderációs tábornok szobrát.

A tüntetésre később ellentüntetés volt a válasz, a felek pedig egymásnak estek. A kiérkező rendőrök vetettek véget a harcoknak csakúgy, mint a tüntetésnek, amit jogellenesnek ítéltek: szombat reggel a tüntetők Lee tábornok szobrához vonultak. Az „Egyesítsük a jogot” nevű szélsőjobboldali szervezet eredetileg déltől készült vonulni. A gyülekezőhelyre azonban megérkeztek az antifasiszta és kisebbségei ellentüntetők. „Itt vagyunk, melegek vagyunk, a Ku-Klux-Klán ellen harcolunk” – kiáltották az ellentüntetők. Az egymást hergelő tüntetők végül össze is csaptak. Két ember súlyosan, többen enyhébben sérültek. A rendőrök több embert letartóztattak.

A kormányzó szükségállapotot hirdetett a városban az erőszakos összecsapások miatt.