2023. 12. 10. Vasárnap Judit napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Svenk 07:30

Függetlenségéről dönt Skócia

2014. szeptember 18., csütörtök 21:20, frissítve: péntek 06:55

Sok szavazóhelyiség előtt reggel óta sorok állnak Skóciában, a függetlenségi népszavazáson, a részvétel meghaladhatja a 80 százalékot. Az utolsó közvélemény-kutatások a maradáspártiak enyhe fölényét jelezték, a megkérdezettek 53 százaléka ellenzi, hogy az ország elszakadjon Nagy-Britanniától. A referendumot nagy valószínűséggel a 600 ezer bizonytalan vagy a rejtőzködő szavazók döntik el. Előzetes eredmény hajnalra várható.

Skót dudás vezette a függetlenségpártiak menetét az egyik szavazóhelyiséghez a skót fővárosban, Edinburghban. Mások hangosbeszélőn buzdították a választókat arra, hogy voksoljanak Skócia kiválására az Egyesült Királyságból.

– Én így járulok hozzá ahhoz, hogy minél többen elmenjenek szavazni. Sokan nagyon lelkesen támogatják az igenek kampányát, de végül a lényeg az, hogy hányan voksolnak. Ezért fontos, hogy jelen legyünk az utcán, a pozitív hangulat és a zene csak jó lehet, reméljük, hogy minden embert rá tudunk venni a szavazásra – mondta Jan Lee függetlenségpárti szavazó.

A közvélemény-kutatások alapján a népszavazáson a részvétel meghaladhatja a nyolcvan százalékot. A korhatárt 16 évre vitték le. A szavazóhelyiségeket magyar idő szerint 23 órakor zárják, a voksokat péntek hajnalra összesítik.

Az elszakadás ellenzőinek vezetője, Alistair Darling már reggel leadta voksát. A függetlenségpártiak legfőbb szószólója a skót miniszterelnök, Alex Salmond volt. „Esélyünk van arra, hogy egy virágzóbb gazdaságot és egy igazságosabb társadalmat építsünk. Ez egy csodálatos, pozitív jövőkép. Ez az, amiért Skóciának meg kellene ragadnia ezt a lehetőséget.”


Egy Skóciában élő magyar arról számolt be a Hír TV-nek: sokan tartanak attól, hogy anyagi helyzetük romlik, ha Skócia független ország lesz. „Szerintem itt anyagi megfontolásokból, akik a nemre szavaznak, azok meg vannak ijesztve vagy rémítve, hogy ha elveszítik a fontot, akkor egyből jelzáloghitel, autóhitel miatt, mint otthon, devizahitelessé válnának. És ez elég nyomós ok” – nyilatkozta a Bathgate-ben élő Fülöp Zsolt.

Az elszakadáspártiak szerint viszont Skóciának nincs mitől tartania, mert övé lenne az északi-tengeri brit olajkincs nagy része. Skócia több mint 300 éve tagja Nagy-Britanniának.

Whiskyből hiány lehet, ha Skócia kilép

Ha Skócia a függetlenségre szavaz, 2016-tól lehet önálló állam – másfél év alatt kell önálló pénzt bevezetnie és saját bankrendszert kiépítenie. Az elszakadás pénzügyi mérlege vitatott, a függetlenségpártiak szerint az olajbevételekből az ország jobban élne, mint most, az elszakadás ellenzői viszont életszínvonal-csökkenéstől tartanak. Egyes gazdasági szakértők szerint whiskyből hiány lehet, ha Skócia kilép az Egyesült Királyságból és azzal együtt az Európai Unióból, mert a közösségi agrártámogatások nélkül a skótok nem tudnának elég árpát termeszteni.

A skót függetlenség kulcsa, Nagy-Britannia partjaitól északra, az északi-tengeri olajfúró tornyokból származik az európai kőolaj 60 százaléka, a skóciai Aberdeent az európai olajipar fővárosaként emlegetik. Egyelőre senki nem tudja, hogy ezek a kutak melyik országhoz kerülnek, ha Skócia elszakad, a törvények szerint ezt 2016-ig kellene eldönteni.

– Ha a skót parlamentnek lenne adóztatási joga, akkor kihasználhatnánk, hogy energiaipari nagyhatalom vagyunk. Az európai olaj 60 százaléka, a szélenergia 25 százaléka itt van. Magasan jegyzett egyetemeink és kutatóink vannak, tehát már középtávon versenyképesek lennénk – jelentette ki Toni Giugliano függetlenségpárti szóvivő.


Arra a függetlenségpártiak se tudják a választ, hogy a skótok az adót milyen pénzben szednék. A függetlenségpártiak valutauniót akartak, de a brit jegybank nem adja a fontot, a skótoknak új pénzt kell bevezetni. Az euró se lenne megoldás, mert a független Skócia az Európai Unióból is automatikusan kiesne, és újra kellene felvételizniük. Egy független Skóciában ezért először saját bankrendszert és adóhatóságot kell építeni. Ennek a költsége körülbelül 5 milliárd font, amit a skótok csak hitelből tudnák megoldani. Még az elszakadásért kampányoló jobbközép is elismeri: legalább 10 év, mire működőképes ország jön létre.

– Gazdaságilag és társadalmilag is ezer szállal kapcsolódunk az ország többi részéhez. Amennyit pénzügyileg nyernénk a függetlenséggel, annyit vesztenénk is. Jelenleg az egy főre jutó közkiadás 1200 fonttal magasabb Skóciában, mint Angliában, tehát erre se panaszkodhatunk – nyomatékosított az uniópárti szóvivő, David Whitton.

Az elszakadás egyedül biztonságpolitikailag nem gond. A brit atomfegyverek Skóciában vannak ugyan, de az ország az elszakadás után is a NATO tagja marad, ezért az arzenált valószínűleg nem mozgatnák.

Skót zászlókkal vonultak utcára az oroszbarátok

A kelet-ukrajnai Doneckben kiálltak a helyiek a skót függetlenségért. Az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló régióban az emberek a skótok szabadságharcához hasonlítják saját küzdelmüket. Szerintük Skócia lakói élnek a lehetőséggel és a függetlenséget választják. Bővebben >>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!