2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Zsuzsi asztala 03:00

Folyamatosan nőnek a belvízes területek

2013. április 4., csütörtök 21:16, frissítve: péntek 08:56

Továbbra is az összes magyarországi folyó és patak árad, a legrosszabb helyzet most a Kőrösökön alakulhat ki. Folyamatosan nő a belvízzel elöntött területek nagysága is.

Országszerte tovább folyik a védekezés az ár- és a belvíz ellen. Már csaknem 2700 kilométeren tartanak fenn árvízvédelmi készültséget a magyarországi folyók mentén. Újabb árhullám indult el a Tiszán, ismét árad a Zagyva, míg a Hármas-Körösön Gyománál tetőzés körüli állapot alakult ki. A Hortobágy-Berettyón is harmadfokú készültség van érvényben, a mezőtúri árvízkaput már lezárták, hogy a Kőrösök áradása ne duzzassza vissza a csatornát.

Közel 160 ezer hektárt borít belvíz

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság legutóbbi adatai szerint országszerte csaknem 160 ezer hektárt borít már a belvíz. Legrosszabb a helyzet Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol a belvizes területek nagysága meghaladja a 21 ezer hektárt, 9 településen másodfokú, Fegyverneken pedig már harmadfokú készültséget rendeltek el.

Vízátfolyások nehezítik a közlekedést

Napközben több helyen is feloldották az útlezárásokat. De öt megye 18 alsóbbrendű útszakaszán továbbra is vízátfolyások nehezítik a közlekedést.

Újabb árhullám érkezik

Nyugat-Magyarországon újabb árhullám érkezik a Rába Győr-Moson-Sopron megyei szakaszára, több helyen másodfokú készültséget rendeltek el. A folyó Árpásnál tetőzött, de csak lassan apad. Hat órától pedig a Marcal mentén is emelték a belvízvédelmi készültséget.

Csak néhány centit apadt a Principális-csatornánál

Szerda óta csak néhány centit apadt a vízszint a nagykanizsai Principális-csatornánál. A város polgármestere a Hír TV-nek azt mondta, még ez a vízszint is veszélyezteti a kerteket és a gazdasági épületeket, ezért ma is a töltések magasításán dolgoztak. Cseresnyés Péter hozzátette, senkit sem kellett kitelepíteni, a három – belvíz miatt veszélyeztetett – házat is sikerült reggelre biztonságosan körülzárni.

A karsztvíz okoz problémát

Másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el a Dráva baranyai szakaszán. Reggel óta itt is szivattyúk emelik át a vizet a folyóba. Abaligeten pedig átmenetileg be kellett zárni a cseppkőbarlangot, mert a vájatrendszer is telítődött.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!