2023. 12. 08. Péntek Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Fizetésképtelenné vált az amerikai kormány

2013. október 1., kedd 11:37, frissítve: szerda 11:09

Részlegesen fizetésképtelenné vált az amerikai kormány, miután a washingtoni kongresszusban nem sikerült megállapodni az átmeneti költségvetésről. Az Egyesült Államokban október elseje a költségvetési év fordulója, új büdzsé hiányában az amerikai kormány technikailag fizetésképtelen lesz. A közintézmények jelentős része leáll, 700 ezer alkalmazottat fizetés nélküli szabadságra küldenek. Hasonlóra utoljára 1996-ban, Bill Clinton elnöksége idején volt példa.

A washingtoni kiállítótermek október elsejétől nem látogathatók, csakúgy, mint az Egyesült Államok nemzeti parkjai. Az amerikai közintézmények nagy része leáll, miután az Obama-kabinet és az ellenzék nem tudott megegyezni az átmeneti költségvetésről.

– Szeretném azt mondani, hogy jó estét, de ez nem az. Ahogy itt állunk, az jut eszembe, hogy Washington elnök hivatalából távozva óva intett azoktól a pártoktól, amelyek háborút folytatnak a kormány ellen – és most itt tartunk – jelentette ki Nancy Pelosi, a képviselőházi demokraták vezetője.

A republikánus képviselőházi többség csak akkor szavazta volna meg az átmeneti költségvetést, ha Barack Obama és a demokraták elhalasztják az egészségügyi reform bevezetését, amelynek elfogadtatása az elnök egyik legfontosabb politikai célja. Lényege, hogy az egészségbiztosítás minden állampolgárra kiterjedjen, a szegények ellátását pedig az állam finanszírozná.

– Legyünk méltányosak a választópolgárokkal, ne kelljen olyan egészségbiztosítást kötniük, amilyet nem engedhetnek meg maguknak. Itt csak erről van szó – mondta John Boehner republikánus pártelnök.

A részleges fizetésképtelenség a hadsereget és a katonai missziókat nem érinti. A finanszírozást az elnök utolsó pillanatban hozott rendelete teszi lehetővé.

– Elnökként és főparancsnokként azon dolgoztam, hogy biztosítsam önöknek a küldetésük folytatásához szükséges stratégiát, forrásokat és támogatást. És önök mindig felelősséggel, bátorsággal és különleges szakmai tudással végezték a munkájukat. A kongresszus sajnos nem – szögezte le videóüzenetében Barack Obama.

A hadügyminisztérium civil dolgozóit ugyanakkor fizetés nélküli kényszerszabadságra küldik – további 700 ezer közalkalmazotthoz hasonlóan. Ez a szövetségi munkaerő csaknem egynegyedét jelenti. A költségvetési válság megoldását nehezíti, hogy az Egyesült Államok október 17-én eléri az adósságplafont, vagyis Washington nem vehet fel további hitelt. A demokraták a plafon emelését szeretnék elérni a republikánusok viszont ezt csak jelentős engedmények esetén szavaznák meg.

Gyengült a dollár, erősödött a forint

Erősödött a forint az amerikai hírek nyomán – a dollár ugyanis gyengült és ez a feltörekvő piaci devizákat, a többi közt a magyar fizetőeszközt is segíti. Nem sokkal adásunk előtt 296 forint közelében kereskedtek az euróval, ami egy egységgel erősebb árfolyam a tegnapinál.  Az amerikai fizetésképtelenség híre nem okozott pánikot a Nyugat-európai tőzsdéken sem, a befektetők ugyanis már tegnap beárazták azt, hogy nem lesz megállapodás az átmeneti költségvetésről. Az ázsiai piacok vegyesen zártak.

Az amerikai hírek egyelőre nem okoztak pánikot a pénzpiacokon – a főbb európai tőzsdék pluszban nyitottak. Tekintse meg Pálfi Gergely (Budacash) elemzését!

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!