2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Ferenc pápa a béke megteremtésére szólított fel

2013. március 31., vasárnap 15:05, frissítve: hétfő 15:35

A béke megteremtésére szólított fel első húsvéti üzenetében Ferenc pápa. A katolikus egyházfő a Szent Péter-bazilika előtti téren szentmisét celebrált, ezután mondta el beszédét, majd Urbi et Orbi áldását adta. A pápa elődeivel ellentétben nem köszöntötte a világ népeit idegen nyelveken, csak olaszul beszélt.

A hívők tömege már a szentmise előtt órákkal betöltötte a vatikáni Szent Péter teret. Ferenc pápa szakított elődei hagyományával, és végig csak olaszul beszélt. Azt mondta, Jézus feltámadása azt jelenti, Isten szeretete megváltoztathatja az életünket. Arról is beszélt, szeretné, ha Krisztus feltámadásának üzenete minden otthonba eljutna, de legfőképp oda, ahol sok a szenvedés: vagyis a börtönökbe, a kórházakba.

– A feltámadott Krisztus vezessen mindenkit az emberiességre, az igazságosságra, a szeretetre és a békére – fogalmazott Ferenc pápa.

A húsvéti üzenet második felében Ferenc pápa a béke fontosságáról beszélt: az izraelieket és a palesztinokat tárgyalásra szólította fel, és elmondta, imádkozik az iraki és szíriai népért és a menekültekért is. Afrikában Maliban, Nigériában és a Közép-Afrikai Köztársaságban sürgetett békét, Ázsiában pedig a Koreai-félszigeten kell egyezségre jutniuk szerinte a feleknek. Ferenc pápa beszélt a családokat fenyegető egoizmusról, amely megsebzi az emberi életet, a kapzsiság, a könnyű vagyonszerzés vágya pedig végül emberkereskedelemhez és kábítószer-kereskedelemhez vezet.

A szentmise után a pápa nyitott autóval körbejárta a teret, ahol egy beteg kisfiút meg is ölelt.

Ferenc pápa szombat este egyházfőként először vezette a húsvéti vigíliát, amely a tűz megáldásával és a húsvéti gyertya meggyújtásával kezdődött a római Szent Péter-bazilikában. Ferenc pápa a bazilika bejáratánál áldotta meg a tüzet, majd arról szólt, az embereknek nem szabad önmagukba zárkózniuk. A reményt soha nem szabad feladni, és nincs olyan bűn, amit isten ne bocsátana meg.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!