2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:00

Szombaton temetik a lelőtt fiatalt

2014. december 6., szombat 16:30, frissítve: hétfő 08:03

New Yorkban szombaton temetik azt a fekete fiatalembert, akit a hivatalos változat szerint egy rendőr véletlenül lőtt le a múlt hónapban Brooklynban. Az amerikai hatóságok bejelentették, hogy az ügyet vádesküdtszék elé utalják, az viszont egyelőre nem világos, hogy a testület mikor ül össze, és pontosan miről kell majd döntenie. Több amerikai nagyvárosban tízezrek vonultak az utcákra pénteken este, hogy tiltakozzanak a feketékkel szembeni rendőri brutalitás ellen.

Kisebb dulakodás volt New Yorkban, ahol motoros rendőrök kísérték a feketék elleni erőszak ellen tiltakozókat. „Harcolok ez ellen a kormányzat ellen, amely legyilkolja a gyerekeimet, a családomat. Ezeket az embereket, ezeket a disznókat a New York-i rendőrségtől meg kell állítani. Túl nagy hatalmat adtak nekik” – mondta a tüntetés egyik résztvevője.

Hasonlóan vélekednek a többnyire békés felvonulás résztvevői is, akik felemelt kézzel tiltakoztak a rendőri zsarnokság ellen, és kifogásolták a fehérek felsőbbrendűségét. Az amerikai igazságügyi statisztikák szerint a feketék az Egyesült Államok lakosságának 13 százalékát teszik ki, arányuk azonban 28 százalék az őrizetbe vett személyek esetében, és 32 százalék az elfogási kísérletek alkalmával megölt személyek között. „Eric Garner és Mike Brown miatt tiltakozunk. Sok igazságtalanság történt, és valamilyen elégtételre szükségünk van. Szeretnénk felkelteni az emberek figyelmét, mert ez nem mehet így tovább” – mondta egy tüntető.

A tüntetés résztvevői nagy New York-i üzletekbe mentek be: az Apple és a Macy's áruházában lefeküdtek a padlóra. Ezzel az illegális cigarettakereskedelemmel foglalkozó, hatgyermekes New York-i férfi megfojtására emlékeztettek. A tüntetők érintették a világ legnagyobb vasútállomását, a Grand Centralt is. Tüntetések voltak Washingtonban, Chicagóban, Denverben és Bostonban is. Chicagóban a rendőröknek sikerült elérniük, hogy a felvonulók ne akadályozzák a forgalmat.


A tüntetések szombaton is folytatódhatnak az Egyesült Államokban, New Yorkban ugyanis ma temetik azt a 28 éves fekete fiatalembert, akit november 20-án lőtt le egy fehér rendőr egy sötét lépcsőházban, amikor a férfi a barátnőjéhez igyekezett. Azt egyelőre nem tudni, hogy miért volt a rendőr kezében a fegyvere, és az hogyan sült el. „A fiam az életem volt. Nincs a világon semmi, ami gyógyítaná a fájdalmamat. Igazságért imádkozom az Istenhez, mert a fiam nem ilyen halált érdemelt” – mondta az áldozat anyja.

Hatósági közlés szerint a fegyvertelen fiatalember meggyilkolása véletlen volt, és a rendőr fegyvere véletlenül sült el. Az ügyészség pénteken jelentette be, hogy az ügyben vádesküdtszéket hívnak össze, amely dönt arról, hogy bíróság elé állítják-e az egyenruhást.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!