2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Elszámolás: magasabb törlesztők, érthetetlen tájékoztatók

,

2015. május 3., vasárnap 16:40, frissítve: hétfő 07:11

Sok devizaadósnak magasabb lett a törlesztőrészlete, mint a forintosítás előtt, az elszámolási tájékoztatók pedig érthetetlenek – nyilatkozta a Hír TV-nek a Bankcsapda nevű érdekvédelmi szervezet elnökségi tagja. A nemzetgazdasági miniszter szerint a devizahitelesek többsége jól járt a forintosítással. A kancelláriaminiszter vizsgálatot ígért.

Osváthék hárommillió forint kölcsönt vettek fel devizában. Eddig csaknem négymilliót fizettek vissza. Ők is megkapták a banktól a forintosításról szóló elszámolólevelet, a pénzintézet további négymilliót követel tőlük, miközben a havi törlesztőrészletük csupán ezer forinttal lesz kevesebb. „Aki idáig nem tudta fizetni a hitelét, nem tudom, miért gondolják, hogy az ezután ezer, kétezer vagy ötezer forinttal kevesebbel ki fogja tudni fizetni a hitelét, főleg ha ugyanúgy nincs munkája” – közölte Osváth Ilona.


Egy másik hitelszerződés esetében sem lélegezhet fel az adós: neki többet kell törlesztenie, mégpedig havi tízezer forinttal. Az eset nem egyedi – mondja a Bankcsapda nevű érdekképviselet illetékese, aki szerint az elszámolási tájékoztatók többnyire áttekinthetetlenek. „Most már több száznál tartunk megkeresésekkel kapcsolatban, hogy egyszerűen nem is értik, magában az elszámolási levélben hogy fordulhat elő, hogy irreálisan nagy összegek jönnek ki. Nem egységesek, nem lelhető fel bennük semmilyen metodika, hogy mi alapján állítja össze a pénzintézet ezt az elszámolási levelet, egyszerűen tényleg olyan az egész, olyan érzése van az embernek, minthogyha egy rulettasztalnál ülnének az adósok, és kipörgetne a bank számukra egy számlát vagy egy számot, és az alapján állítanák ki nekik ezt az elszámolási levelet” – hangsúlyozta Grell Antal, a Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet elnökségi tagja.

A nemzetgazdasági miniszter szerint nem a növekvő törlesztőrészlet a jellemző a forintosításra. „El tudom képzelni, hogy egy-két esetben előfordul, de összességében mégis azt kell mondanom, átlagosan csökkenni fog a törlesztőrészlet, és csökken az a megmaradó tőkerészlet, amit az embereknek fizetni kell” – mondta Varga Mihály.

„Öt éve azon dolgozunk, hogy annak a mintegy másfél millió családnak, akit a devizahitelezés érint, megpróbáljunk segíteni” – a kancelláriaminiszter sem tartja kudarcnak a devizahitelek kivezetését. Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy Magyarország a svájci frank erősödése előtt meglépte a forintosítást. „Senkinek a feje fölül ne vigyék el az ingatlant, a házat, amiben lakik. Ennek az otthonvédelmi programnak a keretében hoztuk meg ezeket a döntéseket, azt remélve, hogy ez nagyon sok embernek javítani fogja a fizetési helyzetét. A kormány majd meg fogja vizsgálni a számokat természetesen, hogy a bankok milyen elszámolásokat küldtek ki az állampolgároknak” – hívta fel a figyelmet a kancelláriaminiszter.

Az adós a Pénzügyi Békéltető Testülethez fordulhat panaszával, ahol szakértő segítségével tekintik át a banki elszámolást. Ha nincs egyezség, akkor a bíróság dönt nemperes eljárásban. A devizaalapú hitelek forintosításáról tavaly novemberben döntött a parlament, a svájci frankban, euróban, japán jenben felvett kölcsönöket piaci árfolyamon váltották át a bankok forintra.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!