2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Háború Ukrajnában 05:00

Elkerülhetetlen az ebola terjedése Európában

,

2014. október 7., kedd 17:35, frissítve: szerda 10:09

Elkerülhetetlennek látszik az ebola terjedése Európában, mivel sokan utaznak a fertőzött afrikai országokba és visszafelé is – jelentette ki Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet európai regionális igazgatója. A szakember az után mondta ezt, hogy Spanyolországban elkapta a járványt egy olyan ápolónő, aki egy Sierra Leonéból hazatért, ebolavírusos papot kezelt. Ez az első ismert eset a világon, hogy valaki Afrikán kívül kapta el a vírust. Eközben az amerikai elnök a légi utasok szigorúbb ellenőrzését ígérte a járvány miatt. Az Egészségügyi Világszervezet szerint február óta több mint 3400 életet követelt a kór Nyugat-Afrikában.

Szigorúbb ellenőrzést ígér a légi utasoknak az amerikai elnök. Barack Obama szerint a betegséggel fertőzött utasokat még az előtt ki fogják szűrni, hogy felszállnának az Amerikába tartó gépekre. Az amerikai elnök nemzetbiztonsági prioritásnak nevezte a betegség elleni küzdelmet, de hozzátette, kicsi a valószínűsége annak, hogy a járvány az Egyesült Államokban is kitör. „Tudom, hogy az amerikaiak félnek egy ebolajárvány lehetőségétől. Az ebola nagyon komoly betegség, ezért nagyon komolyan kell venni, hogy a fertőzöttek áthozhatják a határon. Ugyanakkor fontos, hogy az amerikaiak tudják, az ebolavírust nehéz átadni, egy ebolajárvány kitörése az Egyesült Államokban rendkívül alacsony” – mondta Barack Obama.

Obama bírálta a külföldi kormányokat, hogy nem léptek fel elég határozottan a járvány ellen. A tervezett lépésekről szóvivője beszélt, aki azt azonban kizárta, hogy repülési korlátozásokat vezetnének be az Afrikából érkező utasokkal szemben. „Utazási tilalomról jelenleg nincs szó. Először is többrétegű megfigyelőrendszert működtetünk. A járvány sújtotta Nyugat-Afrikában széles körű megfigyelést végeznek a szárazföldön, hogy nemzetközi repülőre ne kerüljön fel ebolafertőzött. A gépek személyzete ebolával kapcsolatos képzést kapott, hogy kiszúrják a betegség tüneteitől szenvedőket” – mondta Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.

Csakhogy egy utas mégis behozta a vírust. A férfi Libériából érkezett brüsszeli átszállással az Egyesült Államok területére. A beteg a helyi hatóságoknak, majd később a dallasi kórház dolgozóinak is letagadta, hogy ebolás beteggel érintkezett. A férfi állapota továbbra is válságos. Vele együtt már öt ebolást kezelnek az országban.

De már Spanyolországban is fertőzött a kór. Egy ápolónő egy madridi kórházban lett beteg. Ő az első a kontinensen, aki Afrikán kívül kapta el a betegséget. A spanyol egészségügyi miniszter közölte, a nővér annak a kórházi csoportnak volt a tagja, amelyik egy Sierra Leonéból ebolafertőzéssel hazatért 69 éves papot kezelt, aki szeptemberben belehalt a betegségbe. „A madridi egészségügyi hatóságok szakemberei mindent megtesznek a beteg ápolásáért, és hogy biztosítsák a kórházi személyzet, illetve az egész lakosság egészségét. Ez ma a legfontosabb célunk” – mondta Ana Mato spanyol egészségügyi miniszter.


A hatóságok megfigyelés alatt tartják a harminctagú egészségügyi csoportot, amely a spanyol papot kezelte. „Elkezdtünk minden információt begyűjteni a vele kapcsolatban állókról, csak néhány órája erősítették meg a betegségét” – mondta Rafael Perez, a madridi La Paz kórház igazgatója.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint február óta több mint 3400-an haltak meg az ebolában.

Forrás: GyógyHír

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!